szerző:
MTI / hvg.hu

Az új alkotmányba viszont bekerül a magántulajdon, és talán a melegházasság is.

Kimarad az új kubai alkotmányból a "kommunista állam" meghatározás, viszont belekerül a magántulajdonhoz való jog – egyebek közt ezzel az eredménnyel zárult csütörtökön a szigetországban az új alkotmányról három hónapon át folyt országos vitasorozat.

További újdonság, hogy az új alaptörvény egyengetni fogja az utat az azonos neműek házasságkötésének törvényesítéséhez. Ez utóbbi volt az egyik leghevesebb vitákat kiváltó pont a 110 ezer gyűlésen, amelyen – összesen – 7 millió kubai vett részt és szólhatott hozzá az új alkotmány tervezetéhez. A melegjogi küzdelmet a kommunista párt vezetőjének, Raul Castrónak a lánya vezeti.

Komoly vita folyt az elnökválasztás módjáról is; az NBC tudósítása szerint a többség közvetlen elnökválasztást szeretne. Kuba elnökét ma a parlament jelöli ki.

Következő lépésként egy parlamenti bizottság feldolgozza és elemzi a vitákat, elkészíti az előterjesztendő alkotmány végső változatát, amelyről 2019 februárjában dönt majd népszavazás.

Tréfás módon az MTI "nemzeti konzultációnak" nevezi a vitasorozatot, amely azonban nem előre megválaszolt álkérdések kiküldéséből állt, a kubaiak utcaszinten szervezett gyűléseken ütköztették véleményüket, élénk vita folyt a médiában is. A szigetországban ennek ellenére csak a kommunista párt működhet, a mostani viták igen szokatlanok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban