Németh András
Németh András

Az őt ért heves bírálatok ellenére továbbra is azt javasolja a Cambridge Egyetem tanára, David Runciman, hogy a hatéves gyermekek is szavazhassanak a választásokon. Szerinte ugyanis a fiatalokat jelenleg hátrányos megkülönböztetés sújtja, mert olyanok döntenek a politikáról, akiket csak a jelen érdekel.

A fiatalok háromszorosan is hátrányban vannak. Ha valaki a húszas éveiben jár, senki sem képviseli őt a parlamentben, rendre elveszti a választásokat, és közben neki kell foglakoznia a jövővel is – a környezettel, vagy a meg sem született gyermekekkel – mert a politikával foglalkozó idősebb embereket, ez már nem nagyon érdekli. Ha nem visszük le a szavazói korhatárt, a politika mindig azok kezébe marad, akik csak azzal foglalkoznak, mi van a jelenben” – vallja David Runciman.

A Cambridge Egyetem tanára szerint válságban van a nyugati demokrácia, és ennek egyik oka éppen az, hogy az átlagéletkor emelkedésével a szavazóképes korban lévő fiatalok folyamatosan kisebbségbe szorulnak, a kormányok pedig nem foglalkoznak a jövővel. „Míg jelenleg a korhatár 18 év, a másik oldalon nincs korlátozás, az embereknek a haláluk pillanatáig joguk van voksolni, s senki sem ellenőrzi, hogy egy esetleges demencia mennyire csökkenti a józan ítélőképességet. Akadnak, akik azt javasolják, hogy a fiataloknak legyen több voksuk. De ez őrültség, soha nem szabad aláásni a demokrácia azon alapelvét, hogy mindenkinek csak egy szavazata lehet. És azt is vallom, hogy senkitől sem szabad elvenni ezt a jogot” – magyarázta Runciman, aki szerint az lenne a legjobb megoldás, hogy mindenki voksolhasson, aki már tud írni.

Szerinte a gyerekek bevonása újra izgalmassá tenné a válságba került demokráciát, s a választói alap kibővítése olyan jelentőségű lenne, mint a nőknek, illetve a szegényeknek járó választási jog megadása volt. Úgy vélekedett, ha a Brexit-népszavazás idején is szavazhattak volna a gyerekek, nem az lett volna az eredmény, ami a 18 éven aluliak megkérdezése nélkül alakult ki.

Runciman az őt ért kritikákra is válaszolt, arra a felvetésre reagálva, hogy ha a gyerekeknek is lenne választójoguk, azt gyakorlatilag azt jelentené, hogy a szülők kétszer voksolhatnának, közölte: „Korábban ugyanez volt az érvelés a nők esetében is, az, hogy így a férjnek lenne két szavazata. Persze hatalmas különbség van a nők és a gyermekek választójoga között, de egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a gyerekek minden esetben azt tennék, amit a szüleik mondanak nekik.

Elismerte, hogy árthat a gyerekeknek, ha ők is a választási kampányok célpontjává válnának, ám szerinte szabályozással ez a kérdés is megnyugtatóan megoldható. „Természetesen mindenki tudja, hogy a gyerekek közötti kampány érzékeny terület, és ezért nagyon szigorúan kell szabályozni” – vélekedett.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

EKINT: az állami tévébe bejutó képviselők követelései jogosak voltak

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek