Tetszett a cikk?

Egy héttel az után, hogy a kormányellenes tüntetők betörtek a szerbiai televízió belgrádi székházába szombaton ismét több mint tízezren vonultak az utcára a szerb fővárosban, hogy követeljék Alekszandar Vucsics szerb elnök lemondását. A tömeg ismét megállt a tévé székházánál, és a felszólalók azt kérték, ne ismétlődjön meg a múlt összecsapás, s ne üljenek fel a provokátoroknak. A tüntetők megemlékeztek azokról is, akik a húsz évvel ezelőtt Szerbia elleni NATO-légitámadásokban vesztették életüket.

„Ugyanazok a követelések – nem vonulunk vissza” – ez volt a mottója a tüntetésnek, amelyen felszólaltak azok az ellenzékiek is, akiket a rendőrök a múlt heti tévészékház-csata után vettek őrizetbe. Az ellenzékiek tisztességes választásokat, az államfő és Ana Brnabics kormányfő lemondását, a szabad választások fél éven belüli megrendezését, valamint az állami televízió teljes vezetőségének a menesztését követelték. „Maguk tehetnek arról, hogy a szerbség megosztottá válnak, és az emberek egymásnak esnek” – hangsúlyozták a tüntetésen felszólalók. Az ellenzékiek azt is közölték, ha Vucsicsék nem teljesítik a követeléseiket, akkor április 13-ára az egész ország népét Belgrádba hívják, hogy százezrek követeljék az államfő és a kormány távozását.

©
A szervezők a HVG-nek elmondták, szerintük sikeres volt a belgrádi tüntetés, s most arra készülnek, hogy április 13-ára minél több embert legyenek képesek mozgósítani. Bár a tüntetés békés volt, a hangulat hétről hétre egyre forróbbá válik, a feliratok között sok olyan tábla volt, amely felkelésre buzdította a szerbeket. És persze végig zúgott a "Vucsics, tolvaj vagy" kiáltás.
©

Dragan Gyilasz egykori belgrádi polgármester, az ellenzék egyik vezetője, bár jelen volt a tüntetésen, nem tartott beszédet. Az újságíróknak ugyanakkor elmondta, a múlt héten a tüntetők azért hatoltak be a tévé székházába, mert a hatalom nem hajlandó meghallgatni a tiltakozó polgárokat. „A hatalomnak meg kell értenie, hogy nem teheti meg, hogy nem hajlandó szóba állni a néppel” – magyarázta.  A tüntetés után a tömeg egy része a legfelső bíróség elé ment, hogy kifejezze szolidaritását azt éhségsztrájkot folytató svájcifrank-hitelesekkel.

©

Az „Egy az ötmillióból” tüntetések már több mint négy hónapja tartanak Szerbia városaiban, s először múlt szombatok történt incidens: az egyik ellenzéki vezető, Bosko Obradovics vezetésével a tüntetők egy része behatolt a televízió székházába, és azt követelte, hogy a tüntetők beolvashassák programjukat. Egy nappal később az ellenzékiek áttörték a szerb elnöki palotát körbevező vasrácsot, miközben Vucsics sajtókonferenciát tartott az épületben. „Tartoztassák le Vucsicsot“, kiabálták a tüntetők, s ez jól hallatszott akkor is, amikor Vucsics beszélt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Listába szedték az országokat, ahol a legtöbb kibertámadás történik

Listába szedték az országokat, ahol a legtöbb kibertámadás történik

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz

ENSZ: A fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmaz