szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszólították híveiket, hogy adakozzanak az újjáépítésre. Franciaország, és más országok muzulmán tisztségviselői is kifejezték szolidaritásukat a tragédia miatt.

Együttérzésük kifejezésére és a Notre-Dame-székesegyház újjáépítését segítő pénzügyi hozzájárulásra szólította fel a franciaországi muszlimokat a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) és a lyoni mecset vezetője kedden.

A CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy lángra kapott a Notre-Dame.

A tragédiát követően a nemzetközi közösség együttérzéséről tett tanúbizonyságot, és rengetegen ajánlották fel hozzájárulásukat a székesegyház újjáépítéséhez. Többek között Szeged és Székesfehárvár városa, és a Total is.

A Rhone Mecsetjeinek Tanácsát vezető Kamel Kabtane hangsúlyozta, hogy a térség muszlimjait megrendítette a szerencsétlenség.

"A párizsi Notre-Dame több mint vallási központ, országunk lelke" – mutatott rá. "Ez az a hely, ahol a franciák összegyűltek, hogy megünnepeljék történelmük legboldogabb pillanatait" – tette hozzá. 

Ahmed at-Tajjeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja is mély szomorúságának adott hangot. "Együttérzünk franciaországi testvéreinkkel" – állt az al-Azhar hivatalos közleményében.

Hétfő este őszinte sajnálatát fejezte ki a tűzvész miatt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki mikroblog-bejegyzésében a Notre-Dame-ot az emberiség egyetemes kulturális öröksége részének nevezte.

A párizsi Notre-Dame-ban leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány szerint 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál a meghosszabbított hitelmoratórium

A kormány szerint 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál a meghosszabbított hitelmoratórium

Elpusztult a csapdába esett delfinek harmada a tasmán partoknál

Elpusztult a csapdába esett delfinek harmada a tasmán partoknál

Gyurcsány Ferenc népszavazásig vinné az ingyenes koronavírusteszt kérdését

Gyurcsány Ferenc népszavazásig vinné az ingyenes koronavírusteszt kérdését