szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aktivisták szerint lángokban áll a világ, az unió vezetői pedig nem avatkoznak közbe.

Csütörtökön vitatják meg az uniós tagállamok vezetői annak a klímacsomagnak a tervezetét, amely azt vázolja fel, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett.

Ez volt az apropója a Greenpeace csütörtök reggeli, brüsszeli akciójának: a zöldszervezet aktivistái egy hatalmas "klímavészhelyzet" feliratú molinót terítettek az EU új központi épületének homlokzatára.

Akciójukról a Twitteren is hírt adtak, azt írták: a világ lángokban áll, az unió vezetői pedig nem avatkoznak közbe. "Nem elég, hogy csak 2050-re vállalják a klímasemlegességet. A most itt tartózkodó elnökök és államfők addigra már rég eltűnnek a színről. Az számít, mit tesznek most, amíg még az övék a hatalom."

Az aktivisták nagyjából harmincan vannak, és kétnapnyi élelmet vittek magukkal az épület tetejére.

©

Ahogy megírtuk, a tervezetet Magyarország, Csehország és Lengyelország jelenlegi formájában nem támogatja. Csak akkor fogadnák el, ha garanciákat és pénzügyi segítséget kapnak az abban foglalt feladatok végrehajtására.

A magyaroknak, a cseheknek és a lengyeleknek továbbra sem tetszik az EU zöld megállapodása

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Így lett 12 milliárd euróval vastagabb magyar „országboríték” az EU-ban

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit