szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak garanciákkal és pénzügyi segítséggel lehetne meggyőzni őket.

Kifogást emelt Lengyelország, Magyarország és Csehország az Európai Bizottság európai zöld megállapodás (European Green Deal) nevű klímacsomagjával szemben – jelentette a Reuters hírügynökség. A stratégiát, amely azt vázolja fel, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett, hivatalosan csütörtökön mutatják be a brüsszeli uniós csúcson.

A tervhez – amely egyebek mellett 100 milliárd eurónyi (33 ezer milliárd forint) beruházást generálna a klímaváltozás elleni harc jegyében – az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van, a Reuters értesülései szerint azonban a három országtól nem fogja megkapni.

Szerdán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt közölte: a jelenleg érvényben lévő, 2030-ig szóló vállalásokon felül a magyar kormány csak akkor vállal újakat, ha azok komoly, világos és megbízható számításokon alapulnak.

Grandiózus klímavédelmi tervet jelentett be az Európai Bizottság elnöke

A nagy kérdés az lesz, miből teremtik elő azokat a forrásokat, amelyekkel az európaiakat segítik majd a karbonsemlegesség elérésében.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren nyilatkozott a kérdésről. Azt írta, hogy országa is el kívánja érni a karbonsemlegességet, de a nukleáris energia nélkül nem lesz képes erre. „Az EU-nak a nukleáris energiát is kibocsátásmentesként kell elismernie” – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindezeken túl a karbonsemlegesség elérése hatalmas összegeket fog felemészteni.

A Reutersnek egy meg nem nevezett lengyel illetékes arról beszélt, hogy lát esélyt a megegyezésre. „Nem túl nagy, de nem is túl kicsi” – mondta. Hozzáfűzte azt is, hogy a tervezet legutolsó változatát ők is módosítanák. Elsősorban a finanszírozásra várnak garanciákat.

A három ország nem először blokkolja a nyilatkozatot. Orbán Viktor például többször kifejtette már, hogy júniusban azért nem támogatta azt a nyilatkozatot, amely a karbonsemlegességet irányozta elő, mert pénzügyi segítség nélkül ezt nem látja elérhetőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

A magyar kormány kommunikációs államtitkára Twitter-közvetítésével megsértette a Tanács eljárási szabályzatát, a történtekről Ursula von der Leyent is értesíteni fogják. Kovácsot a civil szervezetek háttéranyaga boríthatta ki, amelyet az uniós miniszterek is tanulmányoztak, miközben a Magyarországgal szemben indított eljárásról folyt meghallgatás. Kormányzati források állítják, az egész a magyar szóvivő magánakciója volt, de ezt azért nem árt fenntartásokkal kezelni.

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok