szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök indoklása szerint kormánya a skót nép 2014-ben hozott demokratikus döntéséhez tartja magát.

Elutasította kedden az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését a brit miniszterelnök. A skót első miniszternek, Nicola Sturgeonnek küldött levelében Boris Johnson leszögezte: a skót politikus és elődje, Alex Salmond is személyesen ígérte meg a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.

A 2014-es népszavazáson a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Johnson keddi levele szerint

a brit kormány változatlanul a skót nép e demokratikus döntéséhez tartja magát, ennek alapján pedig nem áll módjában teljesíteni azt a kérést, hogy London adja át az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges döntési hatásköröket Skóciának.

Sturgeon a decemberi nagy-britanniai parlamenti választások után szólította fel hivatalosan Londont: tegye lehetővé, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi referendum kiírásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Világ

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

A brit választás után a Brexitről szóló egyezkedés a következő szakaszába léphet, ám arra semmilyen garancia nincs, hogy az egyszerűbb lesz a két és fél éve húzódó mostaninál. Az újraválasztott Boris Johnsonnak azonban az is fejfájást okozhat, hogy Skóciában és Észak-Írországban is megerősödtek a nacionalisták, akik egyáltalán nem osztják a kormány elképzeléseit a Brexitről.

MTI Gazdaság

Skócia mint EU-tag?

A skót miniszterelnök szerint a Brexit után nem egész gyorsan visszatérhetnének az EU-ba független országként.