szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit uralkodó "nagyon boldogan" fogadta a hírt, hogy a skót függetlenségi népszavazáson az elszakadást ellenzők győztek – erről a brit miniszterelnök beszélt New Yorkban, bár eredetileg nem a nyilvánosságnak szánta a mondanivalóját. A helyszínen lévő tévéstábok mikrofonjai azonban keresztül húzták a számításait. David Cameron szerint II. Erzsébet "szinte dorombolt örömében" a telefonban, amikor felhívta a népszavazás eredményével.

"Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" – mondta Cameron a királynőről.

Cameron szavai a brit protokolláris előírások súlyos megsértését jelentik. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyikük sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy most Cameron tette.

A brit kormányfő Michael Bloomberg volt New York-i polgármesternek kotyogta ki a részleteket.

A beszélgetésfoszlányok szerint igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

"Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (...), de beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (...) voltak nagyon idegesítő pillanatok" – mondta Cameron.

A brit királyi udvar egyelőre nem kommentálta Cameron viselkedését.

A királyi család minden belpolitikai kérdésben hivatalosan szigorúan semleges álláspontot foglal el, de a skót népszavazás ügyében nem ez volt az első olyan kiszivárgott részlet, amely arra utalt, hogy a királynő a brit unió fenntartását pártolta.

A népszavazás előtt megjelent egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a brit kormányfővel folytatott magánbeszélgetésein az uralkodó egyértelműen hangot adott ennek az álláspontjának. A brit lapok udvari forrásai szerint a királynőt rendkívüli módon aggasztotta a skót függetlenségpártiak lendületes előretörése a referendum előtti hetekben.

Ezeket a sajtóbeszámolókat a Buckingham-palota annak idején szinte példátlanul indulatos hangvételű közleményben utasította vissza, és "kategorikusan tévesnek" minősítették a lapértesüléseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!