szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szívrohamot nem élte túl Dzsamáleddín Omar, aki a kormány és a lázadó fegyveres csoportok közötti béketárgyalásokon vett részt.

Szívrohamban elhunyt Dzsamáleddín Omar szudáni védelmi miniszter – közölte szerdán a hadsereg szóvivője. Az altábornagyot a szomszédos Dél-Szudán fővárosában, Jubában érte a halál, ahol a kormány és a lázadó fegyveres csoportok közötti béketárgyalásokon vett részt. Mint az Africanews írja, a miniszter kulcsszerepet töltött be a tárgyalások során, és hétfőn arról nyilatkozott, hogy ezek várhatóan sikerrel zárulnak.

Omar tagja volt a katonai tanácsnak, amely az országot csaknem 30 éven át irányító Omar el-Besír államfő tavalyi áprilisi megbuktatását követően átvette a hatalmat az országban. Az átmeneti katonai tanácsot nem ritkán vérbe fojtott, demokrácia-párti tüntetések sorozata után az úgynevezett szuverén tanács váltotta fel, amely a civil kormányzattal kötött hatalommegosztási megállapodással összhangban irányítja az országot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!