szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Argentína bejelentette határainak lezárását, Brazíliában már 77 halálos áldozata van a koronavírusnak. Nicaraguában eddig két fertőzöttről tudtak, egyikük belehalt a betegségbe.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Húsz ember halt bele Brazíliában a koronavírus okozta betegségbe az elmúlt 24 órában, a kór halálos áldozatainak száma így 77-re nőtt az országban péntekre, a fertőzötteké pedig 20 százalékkal, 2915-re növekedett.

Alberto Fernández argentin elnök kormánya bejelentette, hogy beutazási tilalmat rendel az országba a kikötőkön, repülőtereken és a határátkelőkön keresztül, és csakis azoknak az állampolgároknak engedi a belépést, akik úton vannak hazafelé. A rendelet pénteken lépett hatályba.

Argentínában tizenketten haltak bele a betegségbe, a fertőzöttek száma 589 az egészségügyi hatóságok legutóbbi közlése szerint.

Panamában kilencre nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, egy 73 éves férfi halt bele a betegségbe. A hatóságok közlése szerint az elmúlt 24 órában 116 újabb esetet jegyeztek fel, a fertőzöttek száma 674-re nőtt. Helyi idő szerint csütörtökön három, úgynevezett humanitárius járat szállt fel, fedélzetén 882 európai és kanadai turistával, állampolgárral Panamából, amely már lezárta légterét is a Covid-19 terjedése elleni küzdelem részeként.

Mexikóban nyolcra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, 110 újabb esetet jegyeztek fel, így 585-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 23 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt 24 órában.

Eközben Hondurasban jelentették a koronavírus-betegségből eredő első halálesetet, a halálos áldozat egy 60 éves férfi.

A közép-amerikai országban 16 újabb, igazolt fertőzést jegyeztek fel, a fertőzöttek száma így 67-re nőtt.

A koronavírus-fertőzésből következő első halálesetet jelentették helyi idő szerint csütörtökön Nicaraguában is, ahol egy magas vérnyomással küzdő, cukorbeteg és HIV-vírus-hordozó férfi lett a kór első halálos áldozata. Az országban eddig két koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel.

Paraguayban 11-gyel, 52-re nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma.

Eközben Uruguayban Luis Lacalle Pou elnök egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ő és a kabinetjét alkotó miniszterek, valamint törvényhozók lemondanak fizetésük 20 százalékáról a koronavírus-járvány elleni intézkedések részeként. Lacalle Pou elmondása szerint

Uruguayban csütörtökön 245 tesztet végeztek el, amelyek közül 21 lett pozitív, így 238-ra nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!