szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok ezer urnát szállítottak a temetőkhöz. A gyászolókat a rendőrség inti csendre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hosszú sorokban felhalmozott urnák fotói köröznek a kínai közösségi médiában. Vuhan városában nyolc temetőnél lehet átvenni az elhamvasztott hozzátartozók hamvait e héttől.

A fényképeken több ezer urna látható, az egyik intézménynél körülbelül 2500-at számoltak össze, máshol 3500-at. A Bloomberg tudósítása szerint a temetők nem adtak információt az urnák számáról. A képeket a Caixin kínai nyelvű, Kínán kívül üzemelő hírportál közölte.

©

A hivatalos kínai adatok szerint Vuhanban 2535 áldozatot követelt a koronavírus. A városban már feloldották a korlátozások egy részét, miután – hivatalos közlés szerint – nincsenek újabb megbetegedések.

A kínai adatokat Kínában és külföldön is többen gyanakvással fogadják. A hatóságok ugyanis már a járvány kitörésekor az elhallgatásra koncentráltak, és előállították az új vírust kimutató orvost, aki később meg is halt a járványban.

A Bloomberg kínai forrásai arról írnak, hogy sok koronavírusos áldozatot nem teszteltek, és szándékosan kihagyták őket a számolásból. Sok olyan halott is volt, akiknél más volt a halálozás oka, de a túlterhelt egészségügyi rendszer nem tudott segíteni rajtuk. És Vuhan a maga bő magyarországnyi lakosával hetente könyvel el koronavírustól függetlenül is 2000-2500 halottat, akiket a zárlat alatt nem tudtak eltemetni, tehát a sok urna emiatt is felhalmozódhatott.

Vuhanban még mindig érvényben vannak a temetéseket és sírgondozást korlátozó intézkedések. A gyászt nemcsak ez nehezíti. A Weibo közösségi hálózaton vannak olyan jelzések, amelyek szerint az áldozatok hozzátartozóit arra figyelmeztette a rendőrség, hogy "ne legyenek túl érzelgősek", és ne posztolgassanak erről az interneten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!