szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a pekingi kormányzat nem ellenőrzi és cenzúrázza a kínai médiumokat, az ország lakossága sokkal hamarabb értesülhetett volna a koronavírus okozta veszélyekről. Ezzel több ezer életet lehetett volna megmenteni és talán el lehetett volna kerülni a világjárványt is – állítja az Újságírók Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet, amely számokkal és tényekkel is alátámasztja érveit.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy március 13-én közzétett, s a Southamptoni Egyetem által végzett kutatás szerint Vuhanban és környékén 86 százalékkal kevesebb ember betegedett volna meg az új koronavírustól, ha a kínai hatóságok nem január 20-án, hanem két héttel korábban vezették volna be az azóta eredményesnek tűnő korlátozásokat. Ha pedig december utolsó napjaiban léptek volna, 95 százalékos lehetett volna az esetszám csökkenése. 

Erre pedig akadt volna a lehetőség, hiszen december 25-én a vuhani 5-ös számú kórház gasztroenterológiai osztályának a vezetője már arról beszélt, hogy egy újfajta, valószínűleg emberek által egymásnak átadható fertőzés jelent meg az orvosok között, öt nappal később pedig a vuhani központi kórház orvosai közölték, egy új SARS-hoz hasonló vírus kezdett terjedni.

A hatóságok azonban nem tettek semmit a helyzet kivizsgálása érdekében, viszont „álhírek” terjesztésének a vádjával őrizetbe vettek több orvost, közük azt a Li Veng-liangot is, aki később a koronavírus okozta tüdőgyulladásban vesztette az életét.

Ha a sajtó és a szabadon működő közösségi oldalak szabadon átadhatták volna a közönségnek az információkat, akkor a közvélemény nyomást gyakorolhatott volna a hatóságokra a hatékony ellenintézkedések megtétele érdekében”

– hangsúlyozta a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

Kína végül december 31-én figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az új vírusról, de közben a hatóságok arra kényszerítették a különféle közösségi médiumokat, hogy cenzúrázzák a járványról szóló híreket. Erre kényszerült az a WeChat applikáció is, amelynek Kínában közel egymilliárd aktív felhasználója van. Ha nem lett volna cenzúra, akkor a WeChat forgalma is hozzájárulhatott volna ahhoz, hogy az emberek értesüljenek a fejleményekről.

A nemzetközi újságíró szervezet egyéb példákat is hozott arra, hogy mikor és mivel késlekedett Kína. Az ázsiai ország tudósai ugyan viszonylag hamar megismerték a vírus géntérképét, ám nem hozták azonnal nyilvánosságra. Kína ugyancsak hibát követett el azzal, hogy a már összegyűjtött egyéb információkat sem publikálta, és emiatt a szomszédos országok is csak késve értesültek a valós veszélyekről.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Amíg Olaszország a vírussal küzd, betoppant Kína és Oroszország

Kína 30 tonna orvosi felszerelést szállított a koronavírus-járvány által sújtott Olaszországnak, s ezzel Peking igyekszik úgy beállítani magát, mintha az EU-tagországok helyett az ázsiai ország mentené meg az olaszokat. A valóság azért egy kicsit más, ahogy az olaszoknak küldött orosz segélyek mögött is vannak egyéb megfontolások. Kuba viszont úgy tűnik, tényleg hátsó szándékok nélkül segített.