Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus miatt több száz főnyi személyzettel és utassal egy hete Lisszabonban vesztegel az MSC Fantasia nevű óceánjáró – a fedélzetén két magyarral.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Januárban kezdtem el dolgozni a hajón színházi énekesként, de arra álmomban sem gondoltam volna, hogy nem jutok haza” – mondta a hvg.hu-nak Tóth Jonathan.

A szegedi fiatal Rio de Janeiróban szállt fel az óceánjáróra, mely 5000 utassal és 1300 fős személyzettel kezdte meg az útját. Genovába március 9-én indultak vissza, a 22 napos nagy tengeri hajóút előtt azonban elkezdtek terjedni a hírek az európai járványról, így 4000 brazil utas nem kockáztatott, ők már Dél-Amerikában kiszálltak. A hajó végül 900 európai utassal – főleg németekkel, olaszokkal és spanyolokkal – indult vissza az európai kontinensre.

„Még a tengeren voltunk, amikor kiderült, hogy kezdik lezárni az európai kikötőket. Vészhelyzetből ezért 1-2 nappal hosszabbodott az utunk, csakhogy akkor az üzemanyag kezdett fogyni. Végül a Kanári-szigeteken tudtunk tankolni, de ott senki nem hagyhatta el a fedélzetet” – emlékezett vissza Jonathan.

Jonathan és a személyzet többi tagja maszkokat is kapott
©

Bár mostanra már Genovában kellene lennie, az MSC Fantasia végül március 22-én, Lisszabonban kötött ki, azóta fogalmuk sincs, hogyan tovább. A kikötőben rendőrök figyelik, hogy senki ne lépjen partra, a hajóról csak a brazil személyzet tudott hazamenni, akikért mentesítő repülőt küldtek. A többiek azóta is a kabinjaikban várják, hogy valami történjen.

A káoszt csak fokozta, hogy néhány nappal ezelőtt bejelentették: koronavírussal fertőzött utast találtak a fedélzeten.

„Nagyon megijedtünk, minden utasnak azonnal vissza kellett mennie a kabinjába, nem léphettek ki a folyosóra sem, az ételt az ajtajuk elé kapták” – mondta a magyar fiatal.

A riadalmuk nem volt alaptalan: hasonló helyzet alakult ki márciusban a japán Diamond Princess óceánjárón, melyet karantén alá vontak a japán partoknál. A fedélzeten tartózkodó 3711 emberből 712-en kapták el a vírust, tízen pedig meghaltak. A fertőzöttek között egy magyar állampolgár is volt, ő azóta meggyógyult.

Jonathan hajóján szerencsére néhány nap múlva kiderült, hogy a riasztás csak vaklárma volt: a lisszaboni kórházban elvégzett tesztek már nem mutatták ki a COVID-19 fertőzést az utasnál. Ennek ellenére több biztonsági intézkedést is bevezettek, a menzán a személyzet tagjai csak egy lépésre ülhetnek egymástól, a liftbe is csak egyszerre négy ember szállhat be és természetesen mindenki maszkot hord.

Jonathan és kollégái most jobb híján a kabinjukban, vagy a számukra nyitott fedélzeten töltik az időt.

„Én személy szerint jól vagyok, a magyar kollégám azonban nagyon szeretne hazajutni, bár nem tudom, hogy a jelenlegi helyzetben hol lenne a biztonságosabb. A hajón mindent megkapunk, csak attól félek, mi történik, ha valaki mégis megfertőződik a fedélzeten” – mondta.

Helyzetüket nehezíti, hogy március 23-án volt az utolsó előadásuk, a hajót üzemeltető társaság a rendkívüli helyzet miatt egyelőre nem akar több pénzt fizetni. Jonathan és magyar kollégája azt is tervezi, hogy a lisszaboni magyar nagykövetségtől kér segítséget, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium már több száz külföldön rekedt magyart hozott haza a járvány kitörése óta.

Portugáliában a szombati adatok szerint 5170 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, a járvány pedig 100 áldozatot követelt.

(Címlapkép: Rendőrök Lisszabon kikötőjében az óceánjáró mellett.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!