szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Donald Tusk szerint Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel vezetője a Spiegelnek adott interjúban beszélt a magyar miniszterelnökről, amit az Euronews szemlézett.

Szóba került a Fidesz kizárásának ügye, ami a pártcsalád februári ülésének napirendjéről végül lekerült; akkor arra jutottak, hogy a párt határozatlan ideig továbbra is felfüggesztett tagja marad az EPP-nek. Most Tusk azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy még az idén újra megpróbálkozzanak a Fidesz kizárásával. Ezt többen kérték is a testület vezetésétől.

Az elnöktől azt is megkérdezték, hogy demokráciának tartja-e Magyarországot? Tusk erre nem mondott se igent, se nemet, úgy fogalmazott:

Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét pedig – legyen szó a migrációról vagy a koronavírusról – a saját hatalma kiépítésére használja.

Tusk szerint, még ha a magyar miniszterelnök néhány intézkedése jogos és jogszerű is, a demokrácia szellemiségével összeegyeztethetetlen.

A koronavírus-járvány révén meghozott felhatalmazási törvényről azt mondta,

a történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

Ezzel mondhatni lenácizta Orbánt, mert Carl Schmitt volt az a filozófus, aki aktívan segített a náci rezsim legitimitásának megteremtésében. 1934-ben a hatalomátvételről kifejtette, hogy a vezető (Führer) a jog alapja. Az antiszemita nürnbergi törvényeket pedig a „szabadság alkotmányának” nevezte.

Kovács Zoltán kormányszóvívő a Twitteren máris reagált a Tusk-interjúra. Azt írta, "Remek. Jó tudni, hogy még a válság idején is (amikor vannak más dolgok, amik elfoglalnak mindannyiunkat) a Donald Tuskhoz hasonló Orbán-fóbiások továbbra is találnak időt és helyet Magyarország csépelésére."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk