szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet elnökhelyettese rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a mutató emelkedése körüli nyugtalanság miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta (R) emelkedése – mondta Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Lars Schaade hangsúlyozta, hogy az R értékét egy sor tényező befolyásolja, köztük a regisztrált új fertőzések számának csökkenése. Minél alacsonyabb az új esetek száma, annál nagyobb kilengéseket okoz a változása a reprodukciós rátában.

Befolyásolják a helyi járványkitörések is, amelyek egyre inkább jellemzőek Németországra. Ezt mutatják az idősotthonokban vagy húsipari dolgozók szállásain talált gócok.

A reprodukciós ráta az utóbbi napokban a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett (ha R=1, az azt jelenti, hogy egy fertőzött egy embernek adja át a koronavírust). Ám a napi ingadozásokat „kisimító” és a trendeket jobban mutató „stabil” R érték az utóbbi egy héten egyetlen napon sem volt 1 felett – magyarázta az RKI elnökhelyettese.

Mint mondta, az utóbbi hetekben tapasztalt tendenciák alapján

leginkább az tűnik valószínűnek, hogy a regisztrált új esetek száma beáll az ezer körüli szintre, az R pedig 1 körül ingadozik.

Arról is beszélt, hogy az utóbbi napok értékei – amelyek 0,83 és 1,13 között alakultak – nem különösebben jelentősek, aggasztó akkor lenne a helyzet, ha hosszabb ideig az 1,20-1,30 körüli szinten lenne a reprodukciós ráta, vagyis ha minden 100 új fertőzött további 120-130 embernek adná tovább a vírust. Ilyen helyzetben ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek indulna az új esetek száma, és a járványt megint csak szigorú korlátozásokkal, a társadalom és a gazdaság működésének befagyasztásával lehetne a kezelhető szintre lassítani.

Schaade kiemelte, hogy kellő körültekintéssel meg lehet akadályozni az újabb nagyszabású fertőzéshullámokat.

A járvány enyhül, de a vírus továbbra is „közöttünk van”, és védőoltás hiányában a közösségi immunitás kialakulásáig nem tűnik el. Mozgását – terjedését, visszaszorulását – csak az emberi magatartás befolyásolja, így a fertőzéshigiéniai szabályok betartásával el lehet kerülni a járványhelyzet romlását

– mondta az elnökhelyettes.

Az intézet kimutatása szerint Németországban keddig 170 508 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-29), ami 933 esettel több az egy nappal korábbinál.

A vírus okozta betegségben (COVID-19) meghalt igazolt fertőzöttek száma 116-tal 7533-ra emelkedett.

A gyógyultnak minősülő – a fertőzésen már túljutott igazolt fertőzöttek – becsült száma 147 200, ami 1600-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő