szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először szólalt meg a korábbi amerikai elnök George Floyd rasszizmus elleni demonstrációkat és zavargásokat kiváltó halála után.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Gyötri őket George Floyd tragikus halála, és felzaklatta az igazságtalanság és félelem, ami fojtogatja az országot – írta a saját és felesége, Laura nevében George W. Bush korábbi amerikai elnök. A republikánus politikus most szólalt meg először nyilvánosan azóta, hogy a 46 éves fekete férfival intézkedés közben rendőrök végeztek Minneapolisban. Azt is leírta, miért várt eddig:

nem most van itt az idő arra, hogy kioktassunk. Most figyelnünk kell. Ideje, hogy Amerika megvizsgálja a tragikus hibáit

– írta, hozzátéve, hogy eközben megláthatják majd az erősségeiket is, amelyek ellensúlyozhatják a kudarcokat.

A republikánus Bush szerint régóta az a legnagyobb kihívás Amerika számára, hogy nagyon különböző hátterű embereket egyesítsen egy nemzetben, a faji felsőbbrendűség képzete azonban – amely egyszer már kis híján szétszakította, még mindig fenyegeti az uniót. „A válaszokat az amerikai problémákra úgy találhatjuk meg, hogy megfelelünk az amerikai eszméknek – annak az alapvető igazságnak, hogy Isten minden embert egyenlőnek teremtett és mindegyiket bizonyos jogokkal ruházta fel.”

Bush azt is írta, hogy sokan kétségbe vonják az igazságosságot az Egyesült Államokban, és jó okkal teszik. „A feketék jogait újra és újra megsértették az amerikai intézmények azonban nem adtak gyors és megfelelő választ ezekre a jogsértésekre.”

Szót ejtett a volt elnök a fosztogatókról is, azt írta: ez nem felszabadítás, a pusztítás pedig nem haladás.

A volt elnök nem nevezte meg Donald Trumpot, üzenetének hangvétele azonban ellentétben áll annak megnyilatkozásaival. Trump a tüntetések, zavargások kezdete óta kemény fellépést követel a résztvevőkkel szemben, hétfőn már azzal fenyegetett, hogy a katonaságot vonja be a rendteremtésbe, ha a tagállamok kormányzói képtelenek rendet teremteni.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein is közleményt adott ki a George Floyd halála után kialakult helyzetről:

Amerikai nagykövet: Fájdalmas látnom, még mindig létezik igazságtalanság nagyszerű országunkban

Az őszinte nyilvános vita és a békés párbeszéd segíthet szilárd és tartós békét teremteni az amerikai társadalomban, biztonságot, esélyegyenlőséget és méltóságot mindenki számára - írta David Cornstein.

Kedden Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sem mondta ki Trump nevét, mégis erős üzenetet küldött az elnöknek, amikor arról kérdezték, mi a véleménye annak válságkezelési módszereiről:

Politikus talán még sosem gondolkodott olyan hosszan válaszon, mint Trudeau a Trumpról szólón

Kanada miniszterelnökétől azt kérdezték, hogy mi a véleménye arról, ahogyan Donald Trump a zavargásokat kezeli.

George Floyd május 25-én halt meg brutális rendőri intézkedés következtében. A hatóságot azért hívták ki rá és társaságára, mert a gyanú szerint hamis bankjeggyel fizetett egy üzletben. A rendőrök földre kényszerítették, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét.

(CNN)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Serdült Viktória Világ

Trump addig kiáltott fake newst, hogy már rendőrök támadnak újságírókra az utcán

Szemen lőtt fotósok, könnygázzal lefújt operatőrök, letartóztatott tévéstábok – az elmúlt egy hét amerikai tüntetéshullámaiban soha nem látott atrocitások érték a munkájukat végző riportereket. A felvételek és a beszámolók alapján ráadásul sok esetben nehéz a véletlennel magyarázni a támadásokat. Szakértők arra figyelmeztetnek: Donald Trump média ellen folytatott hadjárata veszélyes hullámokat indíthat el nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.

hvg.hu Gazdaság

Az égő kanócra öntöttek egy hordó olajat az USA-ban

Az amerikai társadalom már George Floyd halála előtt is robbanásközeli állapotban volt a koronavírus okozta válság miatt, az afroamerikai férfi megölése pedig úgy tűnik, hogy az utolsó lökést adta meg az elégedetlenkedő tömegnek. De mi vezetett idáig?

Csak fideszesekből áll a parlamenti némalista

Csak fideszesekből áll a parlamenti némalista

Gyorsan kijavították a furcsára sikerült buszsávfelfestést

Gyorsan kijavították a furcsára sikerült buszsávfelfestést

Lénárd Rita: A hálapénz a félelem bére

Lénárd Rita: A hálapénz a félelem bére