szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újranyitásból lett rekordfertőzésszám Boszniában is. A járvány lassan magyarországnyi embert fertőzött már meg világszerte.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt várhatóan ismét korlátozzák az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartási idejét Szerbiában. Szerb járványügyi jelentések szerint az utóbbi időszakban sok fiatal fertőződött meg, a vírus ugyanis a bárokban és a diszkókban terjed a leggyorsabban.

Szerbiában egy nap alatt 137-tel, 13 372-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön egy halálos áldozata volt a COVID-19 betegségnek, így a halottak száma 264-re növekedett.

Djokovic megfertőződött koronavírussal

Az Adria Tour tenisztorna résztvevői sorban jelentik be, hogy megfertőződtek.

Koszovóban csütörtökről péntekre 69-cel, 2432-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a COVID-19 betegségnek, amely így már 42 életet követelt. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a fertőzöttek számának növekedése ellenére egyelőre nem tervezik a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését. Nem így Montenegróban: ott a kormány betiltotta a szabadtéri vallási összejöveteleket, valamint a politikai gyűléseket, és a sportrendezvényeket is csak nézők nélkül lehet megrendezni. Szabadtéren legfeljebb 200-an tartózkodhatnak egyszerre egy helyen. Az országban egy nap alatt 389-ről 414-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában péntekre rekordmértékben, 3676-ról 3796-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két ember halt bele a betegségbe, az elhunytak száma 175. Az ország vezető járványügyi szakértője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy akkor regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, amikor már mindenki azt hitte, hogy az ország legyőzte a koronavírust. Ennek okát Zarema Obradovic abban látja, hogy mindenki felszabadult, nem hordott védőfelszerelést, újra tömeges rendezvényeken vettek részt, és az ölelkezés, puszilkodás is újra a mindennapok része lett.

9,6 millióhoz közelít a koronavírus-fertőzöttek száma

Világszerte 9 588 717 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 488 842, a gyógyultaké pedig 4 822 067 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A COVID-19 betegség még mindig az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 2 422 091 a fertőzöttek száma, 124 410-en haltak meg, 663 562-en meggyógyultak.

Az elmúlt hetekben a latin-amerikai térség vált a világjárvány gócpontjává, a fertőzések és halálesetek száma is jelentősen megugrott. Az ott legsúlyosabban érintett Brazíliában 1 228 114 fertőzöttről, 54 971 halálos áldozatról és 679 524 gyógyultról tudni.

Oroszországban 613 148-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 8594-ra, a gyógyultaké 374 557-re.

Indiában 473 105 fertőzöttet, 14 894 halálos áldozatot és 271 697 gyógyultat jegyeztek fel.

Spanyolországban 247 486 fertőzöttet, 28 330 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Olaszországban a fertőzöttek száma 239 706, a halálos áldozatoké 34 678, és 186 725-en gyógyultak fel a COVID-19-ből.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 701 fertőzéses esetet tartottak nyilván péntek reggel, valamint 4641 halálos áldozatot és 79 570 felépültet.

Magyarországon néggyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és egy újabb áldozatot követelt a járvány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

Az önkormányzat sem tud semmit az elpusztult szadai elefántokról, a kormányhivatalhoz fordulnak

Az önkormányzat sem tud semmit az elpusztult szadai elefántokról, a kormányhivatalhoz fordulnak