szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump szerint annyi ideig kellene elhalasztani a választást, amíg az emberek nem tudnak megfelelően és biztonságosan voksolni. A halasztáshoz kétpárti megállapodásra lenne szükség, ennek az esélye jelenleg elhanyagolható.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A novemberi elnökválasztás elhalasztását javasolta csütörtökön Donald Trump. Az amerikai elnök szerint a példátlan intézkedésre azért van szükség, mert a levélben leadott szavazatokkal manipulálni lehet az eredményeket.

Donald Trump annak ellenére kérdőjelezte meg a levélszavazás tisztaságát, hogy már korábban hangoztatott ilyen jellegű vádjait nem támasztják alá megbízható tanulmányok.

„Annyi ideig kellene elhalasztani a választást, amíg az emberek nem tudnak megfelelően és biztonságosan voksolni” – magyarázta a BBC szerint a koronavírus-járvány kezelése miatt egyre népszerűtlenebbé váló elnök.

Az USA több államában azért javasolták a levélben való voksolás gyakorlatának kiszélesítését, mert így kívánják megelőzni, hogy a szavazóhelyiségekben tovább terjedjen a Covid-19-járvány. A betegség már több mint 150 ezer amerikai polgár életét oltotta ki.

Az elnök Twitter-üzenetben magyarázta el, miért lenne szükség szerinte a halasztásra. "Az általános levélszavazással 2020 lenne a történelem legpontatlanabb és leginkább elcsalt választása. Ez súlyos szégyent hozna az USA-ra. Halasszuk el a választást addig, amíg az emberek nem tudnak megfelelően és biztonságosan szavazni? – írta egyik tweetjében az elnök.

Trump – tények mellékelése nélkül – azt is hangsúlyozta, hogy a külföldi államok is bele tudnak szólni a választás kimenetelébe, majd hozzátette, ahol már próbálkoztak az általános levélszavazással, ott ez hatalmas katasztrófába torkollott.

A levélszavazás ellenfelei azzal érvelnek, hogy ezzel a módszerrel egy ember akár több alkalommal is leadhatja szavazatát.

A négyévenkénti elnökválasztás időpontját egy 1845-ben elfogadott törvény a választási év novemberének első hétfőjét követő keddre helyezi. A változtatáshoz kétpárti megállapodásra lenne szükség, erre jelenleg alig van esély. Az amerikai törvények egyben arról is határoznak, hogy az elnöki mandátum négy évre szól, így akármi is történjen, a jelenlegi állás szerint Trump hivatali ideje 2021. január 20-án délben lejár. Mike Pence alelnök sem veheti át a tisztet – az ő mandátuma is lejár – így a képviselőház, illetve a szenátus elnökei jönnek sorba a tisztség betöltésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”

„A legjobb sör ott van, ahová a papok járnak inni”