szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először ismerték el a fehérorosz hatóságok, hogy éles lőszert használtak a vasárnapi elnökválasztási eredményeket csalásnak tartó tüntetők ellen. Harmadik napja folytatódnak a tiltakozások, a résztvevők szám alacsonyabb volt, mint az első két napon.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

A belügyminisztérium közleménye szerint a fegyverhasználat Bresztben történt, ahol a hivatalos verzió szerint felfegyverzett tüntetők támadtak a rendőrökre, akik először a levegőbe lőttek, majd célzott lövéseket is leadtak. Az egyik tüntető megsebesült és kórházba került.

Míg az első két napon több mint harminc városban tüntettek az egyértelműnek tűnő választási manipulációk ellen, a harmadik estén már csak 25 településen vonultak utcára az ellenzékiek. Folytatódtak ugyanakkor a tömeges letartóztatások, a hivatalos adatok szerint több mint ezer embert vittek el az egyenruhások. Így már hétezer körül van a vasárnap este óta lefogott tüntetők száma. Az összecsapásokban legalább ketten haltak meg a sebesültek száma meghaladja a háromszázat.

Közben az őrizetbe vettek egy részét őrző egyik minszki börtön előtt több százan gyűltek össze, hogy információkat követeljenek szeretteikről. A jelek szerint a hatalom fél az tiltakozóktól, ugyanis a környező épületek tetőin mesterlövészek jelentek meg.

Brüsszelben bejelentették, hogy a 27-ek külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülésen vitatják meg a fehéroroszországi fejleményeket. Korábban az unió politikusai azt hangsúlyozták a szavazás nem volt sem szabad, sem pedig tisztességes. Egyre több EU-tagország szorgalmazza a Fehéroroszország ellen korábban érvényben volt szankciók visszaállítását. A legvalószínűbb az, hogy az EU célzott, személyek elleni büntetőintézkedésekkel szankcionálja majd a rendőrattakok felelőseit.

Bár Fehéroroszországban szerda délutánra nagyjából helyreállt az internet-szolgáltatás, a sávszélesség továbbra is alacsony. A minszki hatóságok azt állították, hogy a vasárnaptól szerda reggelig tartó kimaradás az országban lévő szerverek elleni külföldi támadás miatt következett be, ám a szakértők szerint a hatóságok kapcsolták le a netet. Ehhez néhány hónappal ezelőtt már eszközöket is vásároltak, ezekkel úgy lehet korlátozni a világháló hálózatát, mint ahogy azt a kínai hatóságok is teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szolgáltatótól szivárgott ki: napokon belül jöhetnek az új iPhone-ok, 5G-vel

Egy szolgáltatótól szivárgott ki: napokon belül jöhetnek az új iPhone-ok, 5G-vel

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Rengeteg pénzt fizet a NASA annak, aki kitalálja, hogyan lehetne sötétben áramot termelni

Rengeteg pénzt fizet a NASA annak, aki kitalálja, hogyan lehetne sötétben áramot termelni