szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tüntetők a Függetlenség térre vonultak, miután közölték a választás hivatalos végeredményét.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Több ezer tüntető vonult pénteken, a hivatalos végeredmény közzétételét követően a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzanak Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök általuk el nem fogadott választási győzelme ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a tüntetők egy része a szavazatok újraszámlálását követeli, mások a voksolás megismétlését akarják elérni. Az skandálják, hogy "Szvjatlana (Cihanouszkaja) a mi elnökünk".

A fehérorosz különleges alakulat több tucat tagja vonult a kormány székháza elé. Felszólították az embereket, hogy tartsanak kellő távolságot az épülettől. A tüntetők eleget tettek a felszólításnak.

A biztonsági erők láncot alkotva védik az épületet, a rohampajzsokat viszont a földre engedték. A tüntetők ezt üdvrivalgással fogadták, fiatal lányok szaladtak a katonákhoz, megölelték, és virágot ajándékoztak nekik. Kézfogásokat és fotózkodást követően a tüntetők mintegy ötven méterre visszavonultak a biztonságiaktól, azt skandálva, hogy "derék legények vagytok".

Egyes hírek szerint nagyobb katonai konvoj érkezett buszokkal és fogolyszállító járművekkel a Függetlenség terére. Az aktivisták tüntetésük békés jellegét hangsúlyozva leültek a földre.

Ezt megelőzően újabb tiltakozásokat szorgalmazott, és a szavazatok újraszámlálását követelte pénteken Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi fehérorosz ellenzéki elnökjelölt.

A YouTube videomegosztó portálra feltett videóban az önkéntes száműzetésbe Litvániába menekült Cihanouszkaja felszólította támogatóit, követeljenek hivatalos vizsgálatot azokról az állításokról, amelyek szerint Lukasenka elcsalta a vasárnapi elnökválasztást.

A tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés során legalább két tiltakozó meghalt, és ezreket vettek őrizetbe, ami miatt az Európai Unió új büntetőintézkedések bevezetését fontolgatja Fehéroroszország ellen, amelyet Oroszország stratégiai ütközőövezetnek tekint maga, illetve a NATO és az EU között.

"A fehéroroszok soha többé nem akarnak a régi vezetés alatt élni – mondta Cihanouszkaja. – Védjük meg a választásunkat! Ne húzódjatok vissza! Hallatni kell a hangunkat!"

Cihanouszkaja a kampánycsapata által pénteken közzétett közleményében kijelentette, hogy a kampánystábja kész a tárgyalásokra a hatóságokkal, és a nemzetközi közvélemény segítségét kérte.

"A nemzetközi közösséghez, az európai országokhoz fordulok azzal a kéréssel, hogy segítsenek megszervezni a tárgyalásokat a fehérorosz hatóságokkal" – szögezte le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ha esetleg dilemmázott volna, eláruljuk: nagyon megéri a kormánynak szakérteni és elemezni

Ha esetleg dilemmázott volna, eláruljuk: nagyon megéri a kormánynak szakérteni és elemezni