szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember közepéig lépnének életbe az uniós szankciók a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, amelyek az ország belügyminiszterét is érintenék. Moszkva eközben azt jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka elnököt az orosz fővárosba várják a napokban.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

A fehérorosz rezsim 31 tisztviselőjét sújtaná szankciókkal az Európai Unió az augusztus 9-i választás, és az azóta kibontakozott válság miatt – értesült a Reuters. Diplomáciai forrásokra hivatkozva írják, hogy

az érintettek között lenne Fehéroroszország belügyminisztere is.

A büntető intézkedések – a 27 uniós tagország egyetértése esetén – szeptember közepéig lépnének életbe. A célba vett magas pozíciójú tisztviselők a hírügynökség forrása szerint az elnökválasztásért, az ellenzékkel való leszámolásért és a hatóság erőszakos fellépéséért felelősök.

Az uniós külügyminiszterek egy korábbi megegyezése alapján a szankciók beutazási korlátozásokat és pénzügyi érdekeltségek befagyasztását jelenthetik.

Oroszország eközben hétfőn azt jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a napokban Moszkvába utazik – közölte ugyancsak a Reuters. Az orosz miniszterelnök múlt héten utazott Minszkbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döbbenten nézték végig az ablakból, ahogy egy férfi ötvenhat kocsinak betöri az ablakát – videó

Döbbenten nézték végig az ablakból, ahogy egy férfi ötvenhat kocsinak betöri az ablakát – videó

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Egész Magyarországot magas kockázatúvá minősítette Németország

Egész Magyarországot magas kockázatúvá minősítette Németország