szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az egy hónappal ezelőtti hatalmas robbanás után újra lángok csaptak fel a libanoni főváros kikötőjében.

Tűz ütött ki csütörtökön a bejrúti kikötő területén, azon a részen, amit az augusztus 4-i hatalmas robbanás miatt még mindig törmelék borít – derül ki az Euronews élő videójából.

Az eset oka még nem ismert.

Az MTI később azt írta, hogy egy raktárban csaptak fel a lángok. A raktár a kikötő vámmentes övezetében található, és olajoshordókat, illetve gumiabroncsokat tárolnak benne. A tűzoltók megkezdték a lángok eloltását, a hadsereg pedig közölte, hogy helikopterekkel segíti erőfeszítéseiket. A helyszínen tartózkodnak a libanoni polgárvédelmi erők is.

A közeli irodaházakban tartózkodó embereket evakuálták. Több környékbeli önként fogta menekülőre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy túlmelegedés vagy emberi mulasztás vezetett-e a tűzhöz. Az MTV helyi tévécsatorna értesülése szerint hegesztési munkák miatt kapott lángra a raktár. George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt főtitkára szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani tüzet robbanás követi. A tisztségviselő úgy tudja, hogy egyelőre senki sem sérült meg.

Bejrútban a múlt hónap elején 2760 tonna ammónium-nitrát robbant fel. Az anyagot, amelyet a leggyakrabban a műtrágya előállításához, valamint a bányarobbantásokhoz használnak, szabálytalanul tárolták. A detonáció ereje a becslések szerint 300 és 700 tonna TNT-egyenérték között lehetett, de volt olyan szakértő, aki 1-2 kilotonnára taksálta – a Hirosimára 1945 augusztusában ledobott atombomba 15 kilotonnás volt.

A katasztrófa legalább 190 ember életét követelte, hatezernél többen sérültek meg. A robbanásban számos épület megsemmisült, a becslések szerint 300 ezer ember veszítette el az otthonát.

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

A Bejrút szívét letaroló, borzalmas erejű robbanás az ország politikai és gazdasági összeomlásának tragikus bizonyítéka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Robbanástörténet: A bejrúti volt a 3. legnagyobb nem nukleáris detonáció

A gondatlan tárolás miatt vagy egyéb baleset okán történt, hagyományos – azaz nem nukleáris – robbanások jó százéves történetében a bejrúti detonáció az erejét tekintve dobogós helyet ért el. A libanoni főváros kikötőjének raktárában tárolt veszélyes anyagra a helyi hatóságok és külföldi szakértők többször is felhívták a figyelmet, de hiába. A világ számos más helyén is gond lehet az ammónium-nitrát elhelyezésével.

Mostantól kasztrálják, majd kivégzik a nemi erőszaktevőket egy nigériai államban

Mostantól kasztrálják, majd kivégzik a nemi erőszaktevőket egy nigériai államban

Beárazták az új VW Golf kombit

Beárazták az új VW Golf kombit

Lovasi András pályázatot írt ki a raktárkoncertes gázsijára

Lovasi András pályázatot írt ki a raktárkoncertes gázsijára