szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az EU-büdzsé védelméről szóló javaslatról a tagállamok képviselői szerdán tárgyalnak először.

Megszületett a német soros EU-elnökség javaslata az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelettervezetről – írja a Politico-ra hivatkozva a Népszava. A brüsszeli lap által megszerzett szövegről a tagállamok képviselői szerdán tárgyalnak először.

A dokumentumról azt írják, megengedőbb a korábbi elnökség által kidolgozott változatnál. A rendelettervezet címéből kikerült a jogállamra való utalás, helyette az EU-büdzsé védelme szerepel. Szűkebben értelmezné a tagállamoknak felróható mulasztásokat: nem a “jogállam általános hiányosságait”, hanem csak a “jogállami elvek megsértését” szankcionálná. Kikerült a szövegből az is, hogy már a jogállam megsértésének “kockázatai” is intézkedéseket vonhatnának maguk után.

A követelmények közül kihúzták az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, de benne hagyták az uniós költségvetést végrehajtó szervek, a nyomozó és vádhatóságok megfelelő működésének garantálását, különösen a csalások és a korrupció felderítésében.

Újdonság az előterjesztésben, hogy a pénzbüntetésre felterjesztett tagállam az állam- és kormányfői tanácshoz fordulhat, ha úgy ítéli meg, hogy az elbírálás során sérültek az objektív, megkülönböztetésmentes, pártatlan és tényeken alapuló értékelés szempontjai.

A javaslat alapján az úgynevezett jogállami feltételrendszer az unió hétéves költségvetésének és járvány utáni helyreállítási alapjának a végrehajtására egyaránt vonatkozna.

Eurológus: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeket

Fontosabb átnyomni a büdzsét és a segélyprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

A brüsszeli lap hosszú címlapsztoriban elemzi a magyar kormány és az Európai Unió viszonyát, amit leginkább az Európai Néppárt segít elsimítani. A cikkben megszólaló Rui Tavares Frankensteinhez hasonlítja a magyar kormány módszereit, egykori résztvevők pedig arról beszélnek, hogy Jean-Claude Juncker idejében hatalmas viták voltak a Fideszről a Néppárt vezetői között.

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata