szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fontosabb átnyomni a büdzsét és a segélyprogramot.

Elengedheti az Európai Unió a költségvetési tárgyalásokban a magyar és a lengyel kormányt korábban fenyegető jogállamisági feltételrendszert – írja az Eurológus egy magas rangú brüsszeli diplomatára hivatkozva. Az eredeti terv szerint a 2021-27-es uniós költségvetésben, illetve a koronavírus-válságra válaszul létrehozott gazdasági helyreállítási alap elosztásában büntették volna azokat a tagállamokat, amelyek a jogállam vagy a sajtószabadság elleni lépéseket tettek.

A magyar kormány azonban jelezte, hogy meg fogják vétózni a büdzsét és a segélyprogramot is, amennyiben jogállamisági feltételeket tartalmaznak. Az Eurológusnak nyilatkozó tisztviselő azt állította, nem a zsarolásnak engednek, de "kompromisszumot keresnek".

A júliusban elfogadott megállapodás értelmezése sem világos: a magyar és a lengyel álláspont szerint nem is tartalmaz olyasmit, hogy a jogállam vagy a demokratikus intézményrendszer megsértése az uniós kifizetések felfüggesztésével járna, míg a németek szerint igen.

Kedden az uniós ügyekért felelős miniszterek találkoznak Brüsszelben, éppen ezeknek a kérdéseknek a tisztázására. Az Eurológus szerint itt azonban már nem magyar engedményre várnak, hanem az Európai Parlamenttől várják, hogy alkut kössön és megmentse a segélyprogramot.

Ugyanakkor az sem valószínű, hogy leállítsák a hetes cikkelyes eljárást, mert az győzelmet jelentene a lengyel és a magyar kormánynak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Ellenzéki javaslat alapján vonják vissza a civiltörvényt?

Ellenzéki javaslat alapján vonják vissza a civiltörvényt?

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház

A "nők poklát" teremtette meg Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski és a katolikus egyház