szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök az államban januárban tartandó szenátusi pótválasztások lefújását sürgeti, és továbbra is választási csalásról beszél.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Twitter-üzenetében Donald Trump ismét azt hangoztatta, hogy tömeges csalások történtek a november 3-i elnökválasztáson, egyebek közt Georgia államban is. „Csinálj valamit, Brian Kemp! Hagytad, hogy az államodat becsapják. Ellenőriznünk kell az aláírásokat, és meg kell számolnunk a borítékokat és a szavazólapokat! És aztán le kell fújni a választásokat, nem lesz rájuk szükség” olvasható a tagállam republikánus párti kormányzójának címzett üzenetben.

Az állam vezető választási biztosa viszont kifakadt, elmondása szerint megállás nélkül kapják a halálos fenyegetéseket a Trump-fanatikusoktól, akik nem hajlandóak elfogadni a választási eredményeket. „Ennek itt és most vége kell, hogy legyen” mondta Gabriel Sterling a sajtónak, megemlítve, hogy az egyik technikusnak egy kötélből készült hurkot küldtek, a georgiai államtitkár feleségét telefonon zaklatták, ő maga pedig rendőri felügyeletet kapott az őt érő fenyegetések miatt.

Január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak Georgiában, mert egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon. Ezeken a választásokon múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.

Georgia államban Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött, de Trump nem fogadta el az eredményt, és a szavazatok újraszámlálását követelte. Jóllehet a megismételt szavazatszámlálás megerősítette Biden győzelmét az egyébként hagyományosan republikánus többségű tagállamban, Trump újabb újraszámlálást kért, amelyre lehetőséget kapott, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt volt.

Brad Raffensperger, Georgia republikánus párti államminisztere leszögezte, nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalások történtek volna. Mindazonáltal Trump több államban is pereket indított, amelyekben vitatta a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Navalnij szabadon bocsátását követelik az európai vezetők és Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad