szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az augusztusi detonációban több mint 200 ember életét követelte, több ezren pedig megsebesültek.

Vádat emelt Hasszan Diab ügyvezető miniszterelnök és három volt miniszter ellen egy libanoni bíró a több mint kétszáz ember halálát, továbbá mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó, augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben.

Fadi Szavvan a kormányfő mellett vádat emelt Gázi Vazni volt pénzügyminiszter, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zeiter és Jusszef Fenianosz ellen. Mindnyájuk ellen halált okozó gondatlanság a vád.

Bejrút kikötőjének egyik raktárában augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát robbant fel, a detonáció egész negyedeket tett lakhatatlanná. Azóta több tudós is megpróbálta a felvett videók alapján elemezni, mi történhetett a robbanás során.

Hasszan Diab és kormánya a katasztrófa benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. A robbanással összefüggésben kéttucat embert vettek őrizetbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Robbanástörténet: A bejrúti volt a 3. legnagyobb nem nukleáris detonáció

A gondatlan tárolás miatt vagy egyéb baleset okán történt, hagyományos – azaz nem nukleáris – robbanások jó százéves történetében a bejrúti detonáció az erejét tekintve dobogós helyet ért el. A libanoni főváros kikötőjének raktárában tárolt veszélyes anyagra a helyi hatóságok és külföldi szakértők többször is felhívták a figyelmet, de hiába. A világ számos más helyén is gond lehet az ammónium-nitrát elhelyezésével.

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

Ekkora hitelt lehet felvenni a magyar átlagbérrel

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget