szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, vámtisztek és fuvarozók oltásával kezdik, az idősek és krónikus betegségben szenvedő emberek csak utánuk kerülhetnek sorra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

50 millió ember koronavírus elleni beoltását tervezi Kína a februári holdújévhez fűződő ünnepek kezdetéig – írja a Reuters. A South China Morning Post értesülését idézve azt írja a hírügynökség, hogy a 100 millió adag oltóanyagot, ami ehhez kell, a kínai Sinopharm és a Sinovac Biotech cégektől szerzik be. Az első 50 milliót január 15-ig, a másodikat pedig február 5-ig adnák be.

A holdújév február 12-ére esik, de egy elhúzódó ünnepről van szó, mely idején sokan látogatják meg távolabb élő családtagjaikat. Így ez az időszak kockázatos a járvány terjedése szempontjából.

A vakcináció a magas prioritású csoportokra koncentrálna: ide az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, vámtisztek, valamint az árumozgatásban dolgozók tartoznak. Szecsuán tartomány bejelentése szerint az idősek és a krónikus betegségben szenvedők csak utánuk következnek, de várhatóan még januárban.

Rendkívüli eljárással eddig négy oltóanyag használatát hagyta jóvá Kína. Kettőt a Sinopharm fejlesztett, egyet a Sinovac Biotech. A negyedik a CanSino Biologics vakcinája, ez kizárólag a hadserreg számára elérhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát

Meglepte a MOB-ot, hogy az ausztráloknak adnák a 2032-es olimpiát