szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bányászokra január 10-én robbant rá egy tárna, a túlélőkkel most sikerült kapcsolatot teremteni telefonon.

Sikerült telefonon beszélnie a mentőcsapatoknak azokkal a kínai bányászokkal, akik január tizedikén tűntek el egy robbanásban. A Jentaj városához közel lévő bánya beomlásakor 22 munkás dolgozott a mélyben, közülük a város polgármestere, Chen Fei szerint legkevesebb 12-en életben vannak – közölte az AP információira hivatkozva a 24.hu.

A munkások a felszín alatt 350 méterrel szorultak be, tíz eltűnt társukról nincs információ. A 12 életben lévő bányász közül négyen sérültek meg, de elmondásuk szerint mindegyikük pszichés problémákkal küzd. Nem segít a helyzetükön az sem, hogy van köztük, aki gyomorbántalmakra panaszkodik, valamint kértek fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt is. A mentőcsapatoktól ezek mellett vitaminokat és táplálékkiegészítőket kaptak.

A mentés kezdetét sajtóinformációk szerint hátráltatta a bánya tulajdonosa is, aki a helyzet súlyosságát alábecsülve csak 30 órával a robbanás után jelzett a hatóságoknak.

A mélyben rekedtek mentésén jelenleg 15 mentőcsapat 532 tagja dolgozik a helyszínen, az idő azonban ellenük dolgozik, mert a tárnában a bányászok szerint folyamatosan nő a vízszint, fogy az oxigén, a robbanás során pedig mérges gázok szabadultak fel. A bányászoknak vasárnap sikerült először kapcsolatot teremteniük a külvilággal, akkor a leengedett fúrócsöveken való kopogtatással adtak életjelet magukról. Hétfőn egy rövid üzenetet küldtek a felszínre, amiben arra kérték a mentőcsapatokat, hogy ne adják fel, így ők sem adják fel a szabadulásukba vetett reményt.

A mentési munkálatok ellen nem csak a mélyben dolgoznak rendkívül rossz körülmények, hanem a felszínen is: a fúrást jelentősen megnehezíti, hogy a bányánál a robbanás következtében a vulkáni kőzetréteg is formálódott, valamint rendkívül kemény.

Kínában legutóbb decemberben volt bányaszerencsétlenség, akkor többen szén-monoxid mérgezésben vesztették életüket a föld alatt.

(Kiemelt képünk a decemberi kínai bányaszerencsétlenség idején készült, illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász