szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tűnik úgy, mintha engednének az EPP képviselői, miután Orbán Viktor belengette a Fidesz távozását. A Politico szerint ironikus, hogy egy bürokratikus döntés vezet végül a Fidesz néppárti távozásához.

Alapszabály-módosítást tervez az Európai Néppárt (EPP), amely elfogadása esetén a Fidesz kilép a képviselőcsoportból – írta meg Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek, az EPP frakcióvezetőjének.

Elég meggyőzőnek látszik, hogy ez a levél befolyásolni fogja az előttünk álló belső vitákat

– a Politico szerint Weber helyettese, Esteban González Pons így kommentálta egy e-mailben Orbán fenyegetését.

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Nem ért egyet a készülő szabályokkal, amelyek alapján könnyebb lenne kizárni egy nmezeti delegációt a Néppártból.

A Politico napi hírlevelében más EPP-tagokat és EP-képviselőket is idéz, így például Othmar Karas osztrák képviselőt, az Európai Parlament egyik alelnökét, aki azt mondta:

Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon minket.

Karas szerint lépésről lépésre, a terveknek megfelelően haladnak majd az alapszabály szerdán esedékes módosításával. De idézik Dennis Radtke német EP-képviselőt is, aki Twitteren mindössze annyit írt:

Nem kell megállítani a vándort.

A lap szerint ez a hozzáállás jól mutatja, hogy a mostani eset lehetőséget kínál arra, hogy kritikusai úgy szabaduljanak meg a Fidesztől, hogy mégsem kell kirúgniuk.

Az új szabályok szerint egyébként a felfüggesztett EPP-s képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen.

Azt, hogy a magyar kormánypárt ezért hagyhatja ott a EPP-t, a Politico ironikusnak nevezte: miután annyit vitázott a Néppárt a keresztény demokrata értékrendről, végül egy bürokratikus döntés miatt távozhat a Fidesz.

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Mivel a Fideszt a kizárás fenyegeti az Európai Néppártban, a miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy kilép az EPP-ből, ily módon olyan döntést kényszerít ki, ami alighanem még jó sokáig húzódott volna - írja a legolvasottabb német napilap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson