szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német külügyminiszter szerint mégis teljességgel érthetetlen, hogy a magyar vezetés így tesz.

Teljességgel érthetetlennek nevezte Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek ülése után azt, hogy a magyar kormány blokkolja a kínai vezetést jogsértések miatt elítélő határozat elfogadását – írja a Politico. Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hongkongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország már hetek óta blokkolja.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország szakított az egységgel, amikor Kína ügyéről volt szó – nyilatkozott Maas a külügyminiszterek legutóbbi, hétfői ülése után. Hozzátette:

Szerintem mindenki maga is kitalálhatja ennek az okát – Kína és Magyarország kapcsolata elég jó.

A német külügyminiszter szerint a Kínára kivetett szankciók, valamint az uniós parlamenti képviselőket sújtó szankciók után különösen fontos lenne az egységes fellépés Pekinggel szemben.

A két uniós ülés között Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel – idézi a kínai külügyminisztérium közleményét a Politico. E szerint a két vezető támogatásáról biztosította egymást, valamint a gazdasági kapcsolatokat méltatták – például a Budapest–Belgrád vasútvonal vonatkozásában.

Az elkövetkezendő egy hétben még egy utolsó kísérletet tesznek az uniós tagországok arra, hogy megegyezzenek a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő nyilatkozat szövegéről. Ha nem sikerül kompromisszumra jutni, akkor Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint Magyarország nélkül fogják kiadnia a nyilatkozatot.

Utolsó erőbedobással próbálják az uniós diplomaták meggyőzni Magyarországot a Kínát elítélő határozat elfogadádásáról

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Orbán a visegrádi csoportból is kikacsintgat

Bár a Varsói Szerződés feloszlatásában és az EU-csatlakozásuk felgyorsításában sikert ért el a 30 éve alapított Visegrádi Együttműködés, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia annyi mindenben képviselnek eltérő álláspontot, hogy a szervezet csak részben képes betölteni a feladatát.