szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Ha nem sikerül, Magyarország nélkül fogadják el a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő nyilatkozatot.

Az elkövetkezendő egy hétben még egy utolsó kísérletet tesznek az uniós tagországok arra, hogy megegyezzenek a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő nyilatkozat szövegéről. Ha nem sikerül kompromisszumra jutni, akkor Magyarország nélkül fogják kiadnia a nyilatkozatot – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének hétfőn az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülése után.

Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hong Kongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország már hetek óta blokkolja – uniós diplomaták kiszivárgott nyilatkozatai szerint Budapest azzal érvel, az EU-nak már amúgy van épp elég vitája Kínával.

„A legközelebbi külügyi tanácsülés előtt megoldást kell találunk. Úgy döntöttünk, hogy még egy hetet adunk a technikai egyeztetésre, hogy olyan megoldást találjunk, amelyet mind a 27 tagállam el tud fogadni” – magyarázta Borrell.

A külügyi főképviselő szerint ez az utolsó kísérlet arra, hogy a hongkongi emberi jogok miatt kiálló határozat megszerzze az uniós külpolitikai döntéshozatalhoz szükséges egyhangsúságot.

Ha ez nincs meg, akkor mint a múltban már volt rá példa, olyan dokumentumot fogunk elfogadni, amelyet nem támogat minden tagállam

– mondta Borrell, aki hozzátette, még mindig úgy gondolja, hogy a héten megegyezés születhet.

Az ülés szünetében Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott, de arra csak a közmédiát hívta meg, így az EUrologus nem érdeklődhetett a vétóval kapcsolatban.

Azt viszont sikerült megtudni a Facebook-on közvetített eseményből, hogy

az elmúlt héten pénteken véglegesen összedőlt a kínai oltóanyag elleni liberális propagandahadjárat,

azaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta a Sinopharm kínai oltást vészhelyzeti alkalmazását.

A kínai népgyűlés tavaly fogadott egy Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, amely alapján – többek között a rendkívül homályos megfogalmazás miatt – szeparatizmus, vagy terrorizmus miatt akár életfogytiglani börtönre is ítélhetnek hongkongiakat. Az uniós nyilatkozat többek között azért ítélné el Kínát, mert a törvényre hivatkozva tartóztatnak le ellenzékieket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!