Tetszett a cikk?

Ha egy különadóról a kivetése pillanatában tudni lehet, hogy tönkre fogja tenni az ágazat legnagyobb szereplőit, akkor egyértelmű, hogy ez is a célja. Az indítékért sem kell sokat kutakodni, közismert. A kisgömböc feneketlen bendőjének hiányzik a TV2, és ha egyszer ő a törvény, akkor el tudja intézni, hogy Magyarországon a televíziózás rossz üzlet legyen. Mármint amíg be nem kebelezi a bizniszt, mert utána majd ünnepélyesen ki lehet vezetni az adót.

 

©
A minta jól ismert, megtörtént a kiskereskedelemben a CBA-val, a trafikmutyiban a helyi kollaboránsokkal és a Continental dohánygyárral, az étkezési csekkekkel, és időről időre manifesztálja a miniszterelnök az igényt, hogy magyarnak magyar legyen a bankja. És ő ilyenkor magyar alatt valahogy mindig az udvartartását érti. Ennek az országos lenyúlásnak mind a bel-, mind a külföldi visszhangja sajnálatosan csekély volt, így például Brüsszel is lassan fogja fel, mire megy ki ez a játék. Tehát semmi akadályát nem látják annak, hogy tovább raboljanak.

Pedig a kereskedelmi tévék nem szolgáltak rá erre. Nem arról van itt szó, hogy Orbán veszélyesnek látta a külföldi tulajdonú adókat, hiszen nem voltak veszélyesek. Gyávák voltak, siralmasan gyávák. De hiába menekültek.

Már Orbán közeledtére udvariasan befogták a szájukat. Jobbnak látták nem kekeckedni. Ezt olvasták ki a médiatörvényből, amely már lehetővé tette a tönkrebüntetésüket gumiszabályok alapján; ott volt a sorok között, hogy innentől a kormánypárt jóindulatán múlik a sorsuk. Ugyanezt szolgálta a digitális átállás késleltetése, mivel az analóg frekvenciával sokkal könnyebb zsarolni. Az átállást most már muszáj lesz végrehajtani – ezért kell addigra végezni a nem saját adókkal.

Hogy üzemeltetni képesek lesznek-e vajon egy ekkora tévét, azzal egyelőre nem törődnek. Majd megtámasztják áramhirdetéssel, ha gond lenne. És szuttyongatják tovább a többieket.

Ha nem küzdesz, veszítettél

Ennyit ért az óvatos udvariasság. Megkapták a nyakukba a halálos ítéletet. Pedig hogy behúzták fülüket és farkukat! Teletömték a híradóikat kis színes hülyeségekkel, és eszükbe sem jut különkiadást szentelni olyan ügyeknek, mint az éppen a torkukat szorongató korrupció. Eltűntek az interjúk, örültek, ha egy percben letudták a legnagyobb botrányokat. Nincs tényfeltárás, nincsenek sztorik. Nem csináltak három évig semmit. Semmit! Pedig telt volna rá annak a töredékéből, amit most elvisz a zsákos bácsi.

Volna téma, ha lennének hírszerkesztőségek. Egyszer emelné fel a seggét az RTL helikoptere, hogy körberepülje Felcsútot, és kész is van az anyag. Közröhej, hogy a kormánypárt zsebtévéje az egyetlen, amelynek legalább hasonló műsora van, még ha paródiája is a műfajnak. És nincs olyan műsor sem, ahol egészségesen és kegyetlenül kiröhögnék és megszégyenítenék a vak komondorokat, a kamera elől iszkoló képviselőket, Selmeczi Gabriellát mint olyat – pedig nincs a viccnek jobb alapanyaga, mint a görcsös pátosz.

Nem értenek ezek másból, mint az erőből. És nem is félnek semmitől, legfeljebb attól, hogy milliók látnák hétről hétre, ahogy és amit éppen ellopnak. Ennek a két vállalatnak lett volna lehetősége, hogy Orbán fejére olvassák a bűneit és a határtalan rablást. De célszerűbbnek tűnt a pillanatnyi meghunyászkodás, mint annyi másnak is. Amikor a kereskedelmi tévékért jöttek, nem szóltam, mert nem voltam kereskedelmi tévé. Meg ők sem szóltak se másért, se saját magukért.

Elhitték, hogy lehetséges a békés egymás mellett élés, hogy ki lehet egyezni. Hogy ha ők nem foglalkoznak Simicskával, akkor majd ő sem foglalkozik velük.

Fatális tévedés volt, de még nem késő észbe kapni. Vesztenivalójuk nem maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája

Az Apple egykori tervezőzsenije, Jony Ive átszabja az Airbnb-t

Az Apple egykori tervezőzsenije, Jony Ive átszabja az Airbnb-t