Tetszett a cikk?

Orbán hazudik: nincs egység. Hogy ez az ellenzék ennyit elért, az szörnyű indulatokat sejtet.

A budapesti választók negyvenhárom százalékának egyharmada fogta magát, és leszavazott Bokros Lajosra. A fele Tarlóst választotta, és az ő döntésüket könnyű megérteni. Én is tudnék érvelni mellette. De nem azzal kezdeném, hogy a fél egyenlő az egésszel. Inkább az érdekelne, mi baja a másik félnek.

Bokros Lajos eredményét nehezebb helyén kezelni. Az ő szavazói annyit biztosan tudtak róla, hogy városvezetéssel eddig nem foglalkozott, abba most kell belerázódnia. Azonkívül még azt, hogy második keresztneve Csomag. És hogy három héttel a választás előtt lett jelölt. Olyan szervezetek támogatásával, amelyek városvezetéssel foglalkoztak ugyan korábban, de előtte egy nem túl okos lovat indítottak Budapest élére, csak aztán elszégyellték magukat. Ekkor a legnagyobb ellenzéki párt rábízta a fővárosi balhét egy kiskunmajsai lányra, és elment szabadságra.

Komoly nekikeseredés kell ahhoz, hogy mindezek után Bokrosra adja valaki a szavazatát.

És ez a keserűség megvan.

Ez az egyharmad már bárkit elfogad, aki nem fideszes. Ez a viselkedése egyben garantálja, hogy még sokáig képviselje őket az a rongyosgárda, amelyet baloldali ellenzéknek nevezünk.

Tarlós István fölénye megnyugtató, ám súlyos tévedés volna elhinnie a miniszterelnök csaholását: nem igaz, hogy az egész ország velük van. A demokrácia nem a többség diktatúrája. Nem, nincs egység, hanem a magyarok különbözőek, és joguk van különbözni. Minél inkább úgy érzik, hogy ezt a jogukat nem ismerik el, annál elszántabban állnak be teljesen képtelen figurák mögé csak azért, hogy kiosszák a maguk kokiját.

Egyik nagy előnye a szabad választásoknak, hogy megadja az esélyt már a mérsékelt ellenzéknek is, és nem várja meg, amíg radikális és gátlástalan személyek, illetve módszerek kényszerítik ki a váltást. Mindenki jobban jár így végül.

Magyarország nem győzött.

Közismerten korrupt, kiskirály vagy egyenesen bűnöző hírében álló, ormótlanul rongyrázó, felkapaszkodott prolik maradtak a helyükön annak ellenére, hogy harácsolásuk és alkalmatlanságuk országos hír volt, a városukban vagy kerületükben pedig mindenki tudott róluk. És még a tiszta kezűekre is igaz közülük, hogy asszisztáltak az önkormányzatiság turbó-Bokros-csomagjához: feladták szó nélkül iskoláikat, kórházaikat és intézményeiket. Azóta is kussban nézik, ahogy állami kézben rohadnak.

Nekik lejtett a pálya, nem kicsit, nagyon. A bamba Európa gondoskodott róla, hogy mindannyian időben átadhassanak valami kicsempézett főteret vagy felújított fahidat. A kormánypárt pedig arról, hogy ahol rezeg a léc, ott besegítsen az országos hatalom eszközeivel. Hogy a közmédia ezek közé tartozik, az nem meglepő. Sajnos az sem, hogy az ügyészség is.

De ez már a rendszer lényege, nem mai felismerés. A mai is csak annyi, hogy Orbán Viktor téved, ha elhiszi a saját meséjét az országról, ahol csak a maroknyi rosszak szavaznak ellene. Valójában ijesztő belegondolni, milyen indulat kellett már ahhoz is, hogy ezt a csekély eredményt elérje az ellenzék. És hogy ez az indulat összenyomható-e, vagy olyan, mint a víz, ami azért az úr.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Kilenc napig nem ettek a mélyben rekedt kínai bányászok

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét