szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg Hollandiában csupán két madárfajra lehet vadászni és az uniós átlag is csak harminc, addig a francia törvények 64 – köztük veszélyeztetettek – vadászatát is engedélyezi.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A madárvadászatra vonatkozó törvény módosítására és az illegális madárvadászat betiltására szólította fel hivatalosan még tavaly júliusban az Európai Bizottság Franciaországot, ezt azonban azóta is figyelmen kívül hagyja a kormányzat. Ezért a testület most újból azt kéri Párizstól, hogy tiltsa be azokat a vadászati módszereket – így a ragasztó vagy a háló használatát –, amelyek válogatás nélkül pusztítják az állatokat, így a védett fajok képviselőit is, és távolról sincsenek összhangban az Európai Unió madárdirektívájával.

Állatvédők szerint azért is aggályosak a jelenleg hatályos francia törvények, mert megengedik az olyan madárfajok vadászatát is, amelyeknek fogyóban van az állományuk. Ráadásul védett vándormadarak is elejthetők.

Yves Verilhac, a BirdLife International madárvédelmi szervezet franciaországi vezetője szerint, míg Hollandiában csupán két madárfajra lehet vadászni, az uniós átlag pedig harminc, addig Franciaországban 64-re. Vivian Loonela, a bizottság környezetvédelmi szóvivője azt is hozzátette, hogy a 64 közül húsz faj védett.

Ha a bizottság újabb felszólítása sem ér célt, akár az Európai Bíróság elé is kerülhet az ügy.