szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A korallzátonyokat, a teljes tengerpartot és a lagúnát is tönkreteheti az olajszennyezés.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A mauritiusi kormány sürgős segítséget kér, hogy megelőzhessék az óriási ökológiai katasztrófát – számol be a hírről a The Guardian. A szigetnél két hete zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából már több mint ezer tonna olaj szivárgott ki.

2020. augusztus 7-én készült kép a Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajóról, amelynek megrepedt üzemanyagtartályából olaj folyik az Indiai-óceánba
©

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nagy eséllyel kettétörhet a hajó. A szakértők szerint még további 2500 tonna olaj van a tartályban és ha az is kiömlik, megbecsülni sem tudják az ennek nyomán keletkező környezeti és gazdasági kárt.

A helyiek egyébként azt sem értik, hogy miért nem cselekedtek időben és megfelelően ennek elkerülése érdekében, hiszen a hajó még július 25-én futott zátonyra. Önkéntesek ezrei próbáltak részt venni a part tisztításában, ezzel figyelmen kívül hagyták a hivatalos iránymutatást, hogy maradjanak távol a szennyeződéstől.

Önkéntesek takarítják az olajjal szennyezett mauritiusi Pointe d'Esny partvidékét 2020. augusztus 9-én
©

Az olajszennyezés a helyi mangrove erdőket már el is érte. Happy Khambule, a Greenpeace Afrika munkatársa szerint több ezer fajnak adnak otthont az érintett lagúnák, az eset pedig katasztrofális következményekkel járhat nemcsak Mauritius gazdasága, de az élelmezésbiztonsága és az ország egészségügye számára is, ezért az Egyesült Nemzetek és a kormányok segítségét kérik.

Közel félmilliárd forintos bírságot kapott az Ékszer TV

Közel félmilliárd forintos bírságot kapott az Ékszer TV

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket