szerző:
MTI/Reuters
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakembereknek így lehetőségük nyílik arra is, hogy kutassák azt, milyen hatással van a zaj a ritka delfinekre.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A St. Andrews-i Egyetem tengerkutatója, Lindsay Porter szerint a keleti púposdelfinként is ismert emlősök kezdenek visszatérni a Gyöngy folyó deltájának azon területeire, amelyeket korábban kerültek a Hongkongot Makaóval összekötő kompok miatt.

A térségben 30 százalékkal nőtt a delfinek száma március óta, amikor felfüggesztették a kompközlekedést, ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek annak tanulmányozására, hogy a víz alatti zajok milyen hatással vannak az állatokra.

Porter és kollégái a vízbe lógatott mikrofonokkal és drónokkal figyelték meg a delfineket.

Az eredmények azt sugallják, hogy a delfinek a vártnál jóval gyorsabban alkalmazkodtak a lecsendesedett környezethez, és a populáció valószínűleg regenerálódik az ilyen típusú stresszfaktorok kiiktatásakor.  

A kutatók úgy vélik, hogy körülbelül kétezer delfin lehet a Gyöngy-folyó torkolata mentén.

"Néha úgy érzem, hogy a populáció lassú eltűnését tanulmányozzuk, ami nagyon szomorú lenne" – jegyezte meg Porter, hozzátéve, hogy ha ennek a populációnak a hanyatlását nem is sikerül megállítani, a kutatásukkal segíthetik az egyéb területeken lévőket.

A hongkongi természetvédelmi erőfeszítések olyan tengeri parkok kialakítására fókuszálnak, amelyek területén korlátozott a hajóközlekedés. Ezen térségek közül hármat gyakran látogatnak delfinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hongkongi részlege és Porter szerint azonban ezek az intézkedések nem megfelelőek, mivel a delfinekre továbbra is fenyegetést jelent, hogy a kompok elütik őket, amikor az állatok a védett területek között úsznak.  

hvg.hu Zhvg

Már 40 delfin pusztult el Mauritiusnál

Már korábban is figyelmeztettek a környezetvédők, hogy a Mauritius partjainál történt olajkatasztrófa katasztrofális környezeti hatással járhat.

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről

Olvasóink valójában egy demokratikus értékeket valló klub elkötelezett tagjai – Jakus Ibolya a hvg360 első évéről

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire

Reagáltak az SZFE hallgatói Lajos Tamás kijelentéseire