szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felmelegedés megkönnyíti a hideg miatt eddig nehezen terjedő paraziták terjedési lehetőségét is.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egy friss tanulmány szerint a bolygó felmelegedésével a vadállatokat érintő, főleg paraziták által hordott betegségek egyre északabbra fognak tudni terjedni, ezért a baktériumok, gombák, vírusok és férgek okozta vadvilági betegségek egyre elterjedtebbek lesznek. Viszont arról szó sincs, hogy ez csak a vadvilágot érintené:

Tudjuk, hogy az újonnan felbukkanó fertőző betegségek 75 százaléka vadvilági eredetű. Éppen ezért a saját egészségünkre is gondolnunk kell, amikor olyan tanulmányokat olvasunk, amelyek eredményei azt sugallják, hogy megszaporodhatnak a fertőző betegségek a vadállatok körében"

- mondta a tanulmány társszerzője, Jason Rohr.

A tanulmány szerint ezekkel a betegségekkel az ember is megfertőződhet, ahogy például a koronavírusnál is láthattuk.

A mostani ütemben haladva az írás szerint 2070-re megkétszereződhet a magas földrajzi szélességeken és magas tengerszint feletti magasságokban a paraziták elterjedése. A legnagyobb veszélyben a hidegvérű állatok vannak, és bár az emlősök tudnak alkalmazkodni, az őket megfertőző olyan paraziták, például a kullancsok gyorsabban fognak fejlődni és szaporodni a meleg környezetben.

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”