Dubaj: ahol a pénz nem számít

2007. augusztus 28., kedd, 14:10 • Utolsó frissítés: 2007. augusztus 28., kedd, 15:00
Szerző:


Szuperlatívuszokban lehet csak beszélni Dubaj városfejlesztési és turisztikai terveiről. A különleges ötletek és építészeti technológiák itt sűrűsödnek össze – a híradások, építészportálok és blogok jégből kifaragott kávézókról, vízalatti luxushotelekről, valamint önhűtő, forgó és táncoló tornyokról beszélnek. Összeállításunkban a jövő legkülönlegesebb városának egyes pontjait mutatjuk be.

Burj Dubai

Burj Dubai

Tervezte: Adrian Smith (Skidmore, Owings and Merrill)
Elkészül: 2008 végére

A Burj Dubai, azaz a dubaji torony kétségkívül sokáig mondhatja magát a bolygó legmagasabb építményének. A legutóbbi (augusztus 19-i) hivatalos közlemény szerint magassága 536,1 méter és 146 emelete készült el teljesen, így sikerült leelőznie a tajvani Taipei 101 (509,2m) és a chicagói Sears Tower (527,3m) monstrumait is. Sem a tervezők, sem az építkezésen dolgozó Samsung Engineering & Construction illetékesei nem nyilatkoznak a magasépítési versenytitkok megtartása miatt a torony pontos méreteiről, az mindenesetre biztos, hogy akár 700, akár 818 méteres mivoltában (ezt a két értéket hallani a leggyakrabban) különösebb probléma nélkül magasodik majd az észak-dakotai Fargóban található KVLY-TV torony 628,8 métere fölé.

Az épület alaprajzát a Dubaj környékén fellelhető hymenocallis virág mintája ihlette, ezt a tervezők nyilatkozatai mellett a légifelvételek is megerősítik.Az alsó 37 szinten egy unikumnak számító Armani Hotel található, az épület belső dekorációját pedig Giorgio Armani fémjelzi. A 45. és 108. szint között az a 700 privát apartman rejlik, amelyek közül az utolsót a tervező szerint a meghirdetéstől számított nyolcadik órában adták el. A többi emeleten a tervek szerint irodák és lakosztályok lesznek kialakítva. Az emeletek közti mozgást a világ leggyorsabb, 18m/s sebességgel mozgó liftjei teszik lehetővé, ezekből 56 van, amelyek egyenként 42 utast tudnak szállítani. Megjegyeznénk, nem sokkal sikerült leelőzni a Taipei 101 épületének 16,83 m/s gyorsasággal süvítő liftjeit.

                       

A tervek szerint az építkezés 2008 végére készül el, a torony lakóemeleteit pedig 2009-től foglalhatják csak el a tulajdonosok. A konstrukció végeztével újra a Közel-Keleten található majd meg a Föld legmagasabb épülete – ezt a címet 1311-ben vette el az egyiptomi gízai piramistól a Lincoln Cathedral.

A Burj Dubai csupán egy része a világ gyakorlatilag két legelőkelőbb négyzetkilométerére épülő Downtown Dubai projektnek. A 20 milliárd dolláros, 2 km2-re kiterjedő konstrukció során 30 ezer lakóházat, kilenc hotelt, parkokat és, legalább 19 lakótornyot húznak fel – többek között. Itt lesz ugyanis megtalálható a 0,12 km2 kiterjedésű mesterséges tó, a Burj Dubai Lake, illetve az 1,1 km2 összeterületű, terveivel többszörös díjnyertes Dubai Mall is, amelyet a világ legnagyobb plázájának terveznek, itt lesz majd megtalálható a szintén világelsőnek tervezett háromemeletes akvárium, illetve az arab világ legnagyobb arany szukja (piaca) is.

Dubailand és Hydropolis: szórakozás a vízfelszín mindkét oldalán »


Dubaj: ahol a pénz nem számít
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X