A kutyák okosabbak a macskáknál

2010. november 23., kedd, 15:00
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az ember legjobb barátja nagyobb fokú intelligenciára tett szert az évmilliók során, mint a nála jóval kevésbé társasági macska - derül ki egy brit kutatásból.

Az Oxfordi Egyetem kutatói első ízben tanulmányozták különböző emlőscsoportok agyának evolúciós fejlődéstörténetét. Rájöttek, hogy meglepően eltérő ütemben változott az agynak a testmérethez viszonyított nagysága, és szoros kapcsolatot állapítottak meg e között és az állat társas mivolta között.

Az oxfordi kutatók több mint ötszáz élő és megkövült emlősfaj elérhető adatait elemezték ki 60 millió évre visszamenően. Leggyorsabb ütemben a majmok agya nőtt, őket követték a lovak, a delfinek, a tevék és a kutyafélék - tudósít a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. 

A viszonylag nagy aggyal rendelkező fajok általában szilárd szociális csoportokban éltek, illetve élnek. A magányosabb emlősök, mint a macskafélék, a szarvasok és az orrszarvúk agya sokkal lassabban nőtt ugyanazon időszak alatt. 

Korábbi kutatások arra utaltak, hogy az agynak a testnagysághoz viszonyított mérete minden állatfajnál hasonló ütemben növekedett. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közzétett új eredmények ezzel ellentétben rámutatnak arra, hogy a különböző emlőscsoportok evolúciós agyi fejlődése igencsak eltérő ütemben zajlott. 

Úgy tűnik, a társas emlősöknek - az embert is beleértve - több kihívással kellett szembesülniük, mint a magányosan élőknek. A csoportos életforma szervezést és együttműködést igényel, ez pedig kihat az agy méretére is. Mivel az ember még a majmoknál is szociálisabb, együttműködési képessége jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy uralja a Földet.


A kutyák okosabbak a macskáknál
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

György Kövesdi: „"Ha valakinek nem tetszik az elődökhöz hasonlóan még mindig nagyon...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Az Apple-nél nagy titoktartás övezi a piacra készülő termékeket, a piaci elemzők viszont időnként meglepően pontos jóslatot adnak ezekről.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X