HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szabadúszókra gyakran tekint a világ olyan csodabogarakként, akik csúfot űznek a munka jól szabályozott fogalmából. Jakus Vivien HR szakember szerint viszont túl sok időt töltünk a valószerűtlen kockázatok általánosításával, és túl keveset a jó lehetőségek kiaknázásával. Interjú.

Egy nemrég készült hazai felmérés szerint Magyarországon egyelőre nem igazán tudunk mit kezdeni a szabadúszó léttel. A Freelancers in Hungary meetup csoport tagjai között felvett vizsgálat válaszadóinak 99 százaléka dolgozott már – vagy jelenleg is dolgozik – alkalmazásban, azonban nagyobb rugalmasságra és szabadságra, valamint ötleteik és kreativitásuk nagyobb mértékű kibontakoztatására vágynak. Eközben a cégek az emberek megtartására, motiválására, a vállalkozói szemlélet erősítésére szánt büdzséje folyamatosan növekszik, és komoly harc folyik a tehetségekért. Dobozon kívüli gondolkodásra biztat Jakus Vivien HR szakember, a 2017. március 11-ére tervezett Freelancer Festival tartalmi szakértője és egyik előadója.

HVG Extra Business: Közel 10 év HR területen szerzett tapasztalattal a háta mögött mit gondol, melyek a legjellemzőbb HR kihívások ma Magyarországon?

Jakus Vivien: A szakmám folyamatos kihívásokkal küzd, és ezek között a legelőkelőbb helyen talán az új munkatársak felvétele áll, míg hasonlóan jelentős nehézség a legjobbak megtartása. Használunk kérdőíveket, meg beszélgetünk – optimális esetben nem csak a távozókkal –, és sokan olyan hangzatos projekteken dolgoznak, mint például a munkáltatói márka stratégia, a megfelelő „EVP” (employer value proposition) kialakítása. És ez jó. De valahogy úgy érzem, hogy eközben se a fluktuáció nem csökken, se a munkaerőhiány nem szűnik, és a legjobbak közül sokan továbbra is az országhatáron kívül keresik az előrelépést. Ez pedig arra utal, hogy nem értettük meg, mit mondanak nekünk a munkavállalóink valójában.

HVG Extra Business: Említette az elvándorlást. Hogyan lehet versenyezni a magasabb külföldi keresetekkel?

FREELANCER FESTIVAL
Ha Önt is érdekli, hogy a független szakemberek hogyan formálják át a munka világát, akkor vegyen részt 2017. március 11-én a FREELANCER FESTIVAL-on, ahol számos érdekes élettörténeten keresztül ismerheti meg a hazai szabadúszó közösséget testközelből! Bővebb információ és jegyvásárlás ezen a linken.

Jakus Vivien: Az elmúlt években a nagyobb elkötelezettség felmérések szinte mindig ugyanazt a két-három indokot hozták ki fő elvándorlási vagy elkötelezettségromboló indokként – és ezek egyike sem a pénz volt. A legtöbben a rugalmasság és az önállóság hiányát, valamint az értékteremtés és az érdekes feladatok iránti igényt jelölték meg. A fiatalabb generációkkal kapcsolatos felmérések egyébként rendre ugyanezeket az általános igényeket határozzák meg prioritásként a motivációk között. Személyes szubjektív véleményem szerint a pénz akkor válik a váltások mozgatórugójává, amikor az emberek a kiégés azon szintjére kerülnek, ahol már nem hisznek benne, hogy a fent megjelölt valós elvárásaik teljesülhetnek.

HVG Extra Business: Ezek szerint a rugalmas munkavégzésben és az érdekesebb feladatokban rejlik a megoldás kulcsa?

Jakus Vivien: Fel kell ismernünk, ha a vállalatunk indokolatlan kötöttségei elűzik a legjobb embereinket. Fogadjuk el azt is, hogy a látszatmegoldások, úgymint a „nagyvonalú”, heti 1 napos home office munkavégzés (ami legtöbbször csapaton belüli konfliktusokhoz vezet, hisz ki ne akarná a pénteket elvinni) nem fogja őket hozzánk kötni. Tanuljuk meg az embereinket érzelmi alapon, értékekkel, megbecsüléssel és a közösség élményével elkötelezni, és így elkerülhetjük, hogy bárki kényszerből vagy elkeseredettségből válassza a szabadabb utat! Cinikusabb szakmatársaim, és a hasonló felfogású vezetők hajlamosak azt mondogatni, hogy a mai fiatalok már nem akarnak dolgozni, nincs meg bennük a lelkesedés. Nekik üzenem, hogy a keresettek talán csak lekerültek a térképről. Lehet, hogy úgy döntöttek: a vállalati bürokrácia helyett az önmegvalósítás egy szabadabb útját választják, és inkább vállalják a bizonytalanabb egzisztenciával járó rizikót.

HVG Extra Business: Ezek szerint a szabadúszók megértése segíthet ezeknek a problémáknak a kezelésében?

Jakus Vivien: A szabadúszókra gyakran tekint a világ – különösen a vállalati szféra – egy külön kasztként. Mint valami csodabogarakra, akik csúfot űznek a munka jól szabályozott fogalmából. A „tanácsadó” és a „vállalkozó” kifejezés pejoratív tartalmat hordoz Magyarországon, hisz itt is egyszerűbb általánosítani, mint a sztereotípiák mögé nézni. Előítéletek helyett azonban éljünk a szabadúszó közösségben rejlő lehetőségekkel. Egy „freelancer” ugyanis igazán diverz tapasztalatokkal bír, szakmailag és emberileg felkészült, és mivel a motivációit csak egy-egy időszakos projekt erejéig kell magas szinten tartania, ezért munkája során jó eséllyel mindvégig lelkes is marad. A munkavállalókkal szemben optimális esetben kisebb mértékben kell szakmai szempontból elaprózódnia, ezért biztosíthatja a házon belül nehezen fenntartható fókuszt, és projektalapon foglalkoztatva anyagi szempontból is kisebb kockázatot jelent.

Így dolgozzunk hatékonyan otthon! - 9 tipp távmunkához

Sok irodai dolgozó képtelen elképzelni, hogy a munkáját otthonról is hatékonyan el tudná végezni. A jó hír, hogy tudatos tervezéssel igenis megvan rá az esély.

HVG Extra Business: Megváltoztatni jól bevált gyakorlatokat, elindulni egy kockázatosnak tűnő, ismeretlen világba nem egyszerű. Mit gondol, hol érdemes elkezdeni?

Jakus Vivien: Sokan vannak, akik órákon keresztül tudnák sorolni, hogy a fent leírt javaslatok milyen akadályokat és veszélyeket hordoznak magukban. Én azonban úgy gondolom, hogy túl sok időt töltünk a valószerűtlen kockázatok, és az egyedi rossz tapasztalatok általánosításával, és túl keveset a jó lehetőségek kiaknázásával és megalapozásával. Szokásos emberi reakció félni az ismeretlentől. Ismerjük hát meg a magyar freelancer közösséget, keressük a párbeszéd lehetőségeit, és biztos vagyok benne, hogy az elháríthatatlannak tűnő akadályok a siker érdekében könnyen lebonthatók.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. Hasonló írásokkal a magazin legutóbbi számában is találkozhat, amelyben értékteremtő vállalkozások történeteit ismerheti meg. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg. Ha Önt is érdekli, hogy a független szakemberek hogyan formálják át a munka világát, vegyen részt a FREELANCER FESTIVAL-on!

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!