szerző:
Biró Csongor

Január 1-jétől több ponton megváltozott a KRESZ, így például már nem előzhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók az autópályákon, valamint a kétszer kétsávos autóutakon reggel hat és este tíz óra között. Az Országgyűlésben december 20-án több, a közlekedést érintő jogszabály-módosítást fogadtak el.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása jogalapot teremt a műszaki vizsgálaton már minősített jármű legfeljebb két órás időtartamú visszatartására a vizsgálóállomásokon. A rendelkezés a vizsgálati eredmények valódiságának hatósági helyszíni ellenőrzését teszi lehetővé. Az intézkedéstől a közúti forgalomban résztvevő járművek műszaki állapotának javulása, a visszaélések kiszűrése várható. A jövőben távoktatás keretében is elvégezhető lesz az elméleti KRESZ-oktatás, ugyanakkor a járművezetői vizsgabiztosok, szakoktatók és iskolavezetők képzése szakirányú műszaki felsőfokú oktatási intézményekbe terelődik.  A képviselők döntése értelmében a közúti ellenőrzés során a gyorshajtás, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Ha az üzembentartó a jogerősen kiszabott és végrehajtható közigazgatási bírságot a rendelkezésére álló határidőn belül nem fizette be, az eljáró hatóság kezdeményezheti a szabályszegéshez használt gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását.

A teherautók most bevezetett előzési korlátozása vontatós, valamint a pótkocsis járműszerelvényekre is vonatkozik. A KRESZ módosítása kiterjed az előzési tilalommal érintett gépjárművek közötti követési távolságra is. E szerint a tilalom hatálya alá tartozó járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy - az abban meghatározott előzési tilalom hatálya alá tartozó - járműszerelvény biztonságosan besorolhasson. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az említett körbe tartozó gépjárművek között legalább 68 méter távolságot kell tartani óránkénti 80 kilométeres sebesség esetén. (E járművek legnagyobb megengedett sebessége az autópályákon és az autóutakon 80 kilométer óránként.) Amennyiben a tehergépkocsi korlátozás alá nem eső jármű, például egy személyautó mögött halad, a követési távolságnak legalább 50 méternek kell lennie (ugyancsak 80 kilométeres sebesség esetén).

A módosítások teljes szövege és a frissített KRESZ az Autómenedzser.hu autós portálon olvasható, ahol most 50 ezer forint értékű üzemanyag-utalványt nyerhet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Autó

Hatvan pontban változik a KRESZ. Melyek a legfontosabbak?

A kormány november végén elfogadta a KRESZ tervezett módosításait, aminek köszönhetően 2010. január elsejétől több mint 60 ponton változnak a közúti közlekedés szabályai. Az új szabályozás elsősorban a védtelen közlekedők – gyalogosok, kerékpárosok – biztonságát javítja.

hvg.hu Napi merítés

Ismeri a KRESZ történetét?

A KRESZ egy mozikszó, amely a következőt jelenti: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. A Kreszetlenség blog szerzője a KRESZ történetét mutatja be.

hvg.hu Autó

KRESZ-módosítás: hogyan érinti a gyalogosokat?

A kormány november végén fogadta el a KRESZ módosítását. 2010. január elsejével több mint 60 ponton változnak a közúti közlekedés szabályai. A módosítás alapvető célja a védtelen közlekedők, gyalogosok és kerékpárosok védelme.