szerző:
hvg.hu

A Bose cég a kilencvenes évekre kifejlesztett egy elektromágneses varázsszőnyeg-futóművet.Végül azért nem került sorozatgyártásba a spéci felfüggesztés, mert nagyon megdobta volna az autó tömegét, illetve túl drága lett volna gyártani.

Számtalan fajtája létezik a légrugózással kombinált adaptív lengéscsillapítóknak, amelyek a hagyományos futóművekhez képest sokkal simább futást garantálnak az autónak.

A technológia legfejlettebb megoldásaival a német prémium márkák csúcskategóriás modelljeiben találkozni, de azt talán kevesen tudják, hogy a hangrendszereiről ismert Bose már évekkel korábban kifejlesztette a tökéletes varázsszőnyeg-futóművet, amit azért nem tudtak sorozatgyártásba küldeni, mert túlságosan drága lett volna, és az autó tömegét is jelentősen megdobja. Hiába érdeklődött a Jaguar, Mercedes, Honda, vagy a Ferrari a rendszer megvásárlásáról, amikor megtudták mennyibe kerülne, mindannyiuk hátat fordított az ötletnek – mesélte a Cnet-nek Bob Maresca a Bose cég alapító vezetője.

A technika ennek ellenére elképesztően hatékonynak bizonyult, amire bizonyíték a Jalopnik.com által felfedezett videó, melyben a Bose Lexus LS prototípusa látható a spéci futóművel felszerelve, mellette pedig egy hagyományos felfüggesztéssel rendelkező példány.

A CNET által készített videón a Bose (fehér) autója a kanyarokban szinte meg sem rezzen, féktávon egyáltalán nem bólint előre, az eltolt szinuszhullámokon pedig úgy siklik át, mint egy űrhajó. Bónuszként pedig átugrik egy akadály felett, ezzel demonstrálva a technikában rejlő lehetőségeket.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!