szerző:
hvg.hu

Ha nem figyelünk oda, akkor egy óvatlan autós cigarettázás nagyon sokba kerülhet. Ön jó ötletnek tartja a füstölés ezen módjának szigorú tiltását?

Németországban a Deutsche Kinderhilfswerk nevezetű szervezet azért küzd, hogy mihamarabb tiltólistára kerüljön a személyautókban történő dohányzás. A cigarettázás ezen formáját azért büntetnék mintegy 200 eurós (30 ezer forint) bírsággal, mert ha gyermek is helyet foglal az autóban, akkor a passzív dohányzás akár 50-100 százalékkal is emelheti a kicsik különböző légzőszervi betegségének kialakulási esélyét.

Németországban egyelőre csak azt büntetik, ha valaki csikket dob ki az autójából, melynek büntetési tétele 50 euró, vagyis körülbelül 15 ezer forint. Görögországban viszont már az autóban gyermek társaságában történő dohányzást is büntetik: akár 1500 eurós, vagyis 450 ezer forintos büntetésre is számíthatnak a felelőtlenül cigarettázók.

Olaszországban és Franciaországban 110-550 eurós (35-170 ezer forint) büntetésre lehet számítani e tekintetben, és az olaszoknál nemcsak gyermekek, hanem állapotos hölgyek autóban történő utazása esetén is tilos a dohányzás. Az Egyesült Királyságban 65 fonttal (22 ezer forint) büntethetik azt, aki 18 év alatti személlyel egy autóban utazva rágyújt, ami alól csak az jelent felmentést, ha az autó egy kabrió, melynek éppen le van nyitva a teteje.

Ezenkívül többek közt Ausztráliában, Cipruson, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Kanadában is tilos az autóban dohányozni, ha gyermek is ül a kocsiban.

Ön mit gondol, hazánkban is büntetni kellene az autóban gyermek társaságban történő dohányzást?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!