szerző:
hvg.hu

Közel másfél év fogház vár egy autósra, miután halálos balesetet okozott. Állítása szerint a járműve elé kiugrott vadat akarta elkerülni, azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Letöltendő ítélet vár egy 32 éves nőre, mert az autója elé ugró vad miatt balra rántotta a kormányt, majd ütközött. A nővel a vőlegénye testvére utazott, ő láthatta egyedül az állatot, azonban ő meghalt a balesetben. Más nem erősítette meg a nő vallomását.

A 32 éves nő csak arra emlékezett utólag, hogy az ukrán határhoz közeli faluból a szomszédos városba tartott buliba a Suzukijával. Jobbján a vőlegénye öccse ült, párja már a szórakozóhelyen várta őket. Az útjuk során egyébként egyre lassabban haladtak a kezdődő esőben, ráadásul éppen utolértek egy furgont, amikor jobbról valamilyen állat a piros Suzuki elé ugrott – írja az esetet feldolgozó cikkében a Vezess.hu.

Rita reflexszerűen balra kapta a kormányt. A szembejövő sávban egy trélert húzó Toyota Land Criuser érkezett, amely a saját sávjába átugró kiskocsi jobb oldalát találta telibe. Középen, éppen, ahol Peti ült. Bár be volt kötve a 27 éves fiatalember, az öreg Suzuki nem tudta megvédeni: egy nappal a baleset után belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban.

A nő elismerte, hogy látta a vadveszélyt jelző táblát, sőt, jól ismeri a környéket, az éjszakai állatmozgások köztudottak arrafelé, éppen ezért haladt 60-70 km/h közötti sebességgel. Mások is megerősítették, hogy a Suzuki jóval a megengedett maximális sebesség alatt haladt, és azt is, hogy váratlanul és hirtelen tért át a menetirány szerinti szemközti sávba. Az út menti bokros területről állítólag kiugró vadat azonban egyikük sem látott.

A Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd által védett Rita halált okozó manőverével kapcsolatban a bíróság előtt az vált eldöntendő kérdéssé, hogy valóban – ahogy állítja – egy vad ugrott-e elé, és a vele való ütközést próbálta meg elkerülni így a nő, avagy – állításával ellentétben – előzni akart. Ügyvédje szerint az előzést kizárta a Suzuki sebessége, ami ehhez teljesen alkalmatlanul alacsony volt. Lassú tempóját megerősítette a tanúk mellett az utólagos szakértői vizsgálat is.

Csakhogy a bíróság nem fogadta, hogy a 90-es tábla melletti 60-70 km/órás tempó kizárja Rita vélt előzési szándékát. Mivel a tragédiát okozó ütközés Rita felől nézve a szemközti sávban történt, ahol ő tartósan nem haladhat, felmerült a jobbratartási kötelezettség megszegése is a bíróság előtt. További kételyük az volt: ha látta a vele szemben érkező Toyotát, akkor, miért nem próbálta meg gyorsan visszarántani az autóját a saját sávjába? Ha nem látta, akkor pedig figyelmetlenül vezetett, amivel sajnálatos módon balesetet okozott.

A Rita elé ugrott vadat egyedül az elhunyt Peti látta, láthatta. Más nem erősítette meg, így a bíróság végül úgy döntött, a balesethez két lehetőség valamelyike vezethetett. Mindkét esetben bizonyítottnak látta, hogy a 32 éves nő hibázott. Enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletét, valamint azt, hogy immár 15 éve, azaz 17 éves korától balesetmentesen autózott. Soha, semmilyen bírságot nem kapott korábban a közlekedése miatt.

Mindezek miatt a fiatal nőt 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását nem függesztette fel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!