Üdülés Ausztriában

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

Műértő Műértő

Újraértelmezett folklór

Mióta a múzeum partneri szerződést kötött a Generali Foundationnel, a kortárs intézmény mönchsbergi részlegében a „hagyomány és lelemény” jegyében nyolcadik állomásához ért a tartós letét és a saját gyűjtemény szembesítése. Most a „folklór” szélesen értelmezett témaköre került előtérbe a tradíció őrzésétől az innovációig, a nacionalizmustól a globalizációig. Antonia Lotz vendégkurátor elismeri, hogy a kifejezés nem mentes az ósdiság és a giccsesség mellékízétől, de generációk felhalmozott tudását és a nemzeti identitást is közvetíti.

hvg.hu/MTI Világ

Szilveszter Ausztriában: 11 nőt zaklathattak szexuálisan

Bécsből, Innsbruckból és Salzburgból érkeztek feljelentések a hatóságokhoz. Az egyik elkövető egy salzburgi taxisofőr volt, akit már őrizetbe is vettek. Innsbruckban egy öt-hat férfiből álló csoport zaklatott nőket.

Kisgyörgy Éva Élet+Stílus

Az eredeti Mozart-golyó titka

A Salzburg óvárosában megbúvó kis téren egy régi házikó. A földszinti kirakatüvegen túl csábítóbbnál csábítóbb sütemények kelletik magukat, de mi egy aprócska holmiért jöttünk. Mert az igazit kerestük. Az igazi Mozartkugelt.

MTI Sport

Megvan, ki lehet a Fradi következő BL-ellenfele

Az osztrák bajnok Red Bull Salzburg kettős győzelemmel búcsúztatta a lett FK Liepaja együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában, és a következő körben a Ferencvárossal találkozhat.

MTI Világ

Bécsben is fogdostak nőket szilveszterkor

Egy bécsi utcai rendezvényen is fogdostak tánc közben nőket szilveszterkor, és kettőjük pénztárcáját ellopták – erről érkezett feljelentés csütörtökön az osztrák fővárosban. Ugyancsak csütörtökön került nyilvánosságra két salzburgi eset is. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt ígérte, hogy a rendőrség minden esetet kivizsgál és zéró toleranciával fog eljárni. A nők nyilvános helyen való mozgásszabadságát semennyire nem szabad korlátozni – tette hozzá.

MTI Világ

Több száz menekült vonatozott délelőtt Salzburgból Németországba

Továbbra is közlekednek a migránsokat szállító különvonatok Ausztria és Németország között, bár vasárnap még azt közölték a salzburgi városvezetők, hogy leállítják hétfőtől a különvonatokat. A hírt később a német belügyminisztérium cáfolta. Hétfő délelőtt 400 ember szállításáról gondoskodtak – ezt ugyancsak Salzburgban közölték.

hvg.hu Közlekedés

Menekültválság: Budapestről nem lehet Münchenig vonatozni

Salzburg és München között teljesen leállítja a vonatközlekedés a német vasúttársaság október 4-ig a határellenőrzések miatt. Így a Budapestről Münchenbe tartó járatok csak Salzburgig közlekednek, a Frankfurtból Klagenfurt/Grazig tartó vonalon pedig Münchennél megállnak a vonatok, az Ausztriából érkezők pedig Salzburgig járnak csak.

MTI/APA Itthon

Újra nyitva az osztrák határ

Pénteken mindkét irányba lezárták a nickelsdorfi határátkelőt, szombat reggel újra megnyitották. Salzburgba szállítják buszokkal a menekülteket.

MTI Világ

3650 menekült özönlötte el a Westbahnhofot

A Magyarországról érkező menekültek közül 1500-an azonnal továbbutaztak Salzburg és München felé. A bécsi pályaudvaron ötszázan vasúti kocsikban és egy üres irodaházban töltötték az éjszakát. 1500 és 2000 közé tehető azoknak a száma, akik a salzburgi pályaudvaron éjszakáztak, mivel aznap már nem volt több vasúti csatlakozás Németország felé.

MTI Világ

Börtönbüntetésre ítéltek két magyar embercsempészt Salzburgban

A két férfit még június 5-én vették őrizetbe a Salzburg tartományban lévő Eugendorf településnél. A rendőrök itt állították meg a magyar rendszámú furgont, amelynek hat négyzetméternyi rakodóterében 26, többségében szíriai embert találtak összezsúfolódva. A kisbuszban utazó egyik menekült elmondása szerint tizenegy órán át mentek megállás, étel és ital nélkül.

B.Zs. Kult

Tizedakkora, mint Bécs, de legalább olyan izgalmas

Salzburg történelmének és természeti adottságainak köszönhetően Ausztria egyik legvonzóbb turistaközpontja, pedig csak 150 ezer ember lakja. Annak sem kell kétszer meggondolnia az utazást, akit nem érdekel Mozart, vagy aki nyálasnak tartja A muzsika hangját – ha valaki szereti legalább az egyiket, az csak pluszt jelent. Öt és fél óra alatt kényelmesen lejuthatunk, egy nyári hosszú hétvégére pedig nem is tudnánk jobbat ajánlani.

BI Plázs

A legkúlabb versenynek nem lehetett magyar világbajnoka

Tudták, hogy van papírrepülő-világbajnokság? Pénteken és szombaton Salzburgban tartották az idei döntőt 80 országból 535 csapat vett részt rajta, és három nagyon komoly versenyszámban mérték össze tudásukat a versenyzők. A győztes repülő több mint 50 métert haladt a levegőben.

1 2 3

A címlapról ajánljuk