Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: A szégyen

Együttműködni a Jobbikkal: a magyar cigányság végső elárulása.

Gócza Anita Kult

"Nem fáj, hogy nem én szültem őket"

A Kisrigók immár nemcsak Paulon Viktória blogjának neve, amelyből megismerhetjük három roma testvér örökbefogadásának történetét: a blog szerzője ugyanis mesekönyvet írt ezzel a címmel. A Három gyerek hazatalál alcímű könyv egyfajta eredetmonda. „Tartoztam nekik egy legendával” – írja Paulon Viktória, akivel két éve már beszélgettünk a „népmesei történetről”, most inkább a hétköznapokról volt szó.

Tóth Richárd Itthon

"Csak a jelszavak mások a Jobbik alatt, a szar maradt"

Tiszavasvárit Vona Gábor 2010-ben a Jobbik fővárosaként emlegette, mintavárost ígért. Hét éve vezeti jobbikos polgármester a települést, a párt azóta néppártosodik, de helyben kevés dologra lehet rámondani, hogy igazi sajátosság lenne. Talán csak az, hogy a romák egy része Jobbik-szavazónak mondja magát. Így próbálnak túlélni.

Balla István Élet+Stílus

L. Ritók Nóra: Nem nagyon találkozunk politikusokkal a szegregált utcákban

"Nem érzékelek a mélyszegénységben élők helyzetén szinte semmilyen változást, mint ahogy a gyerekek helyzetén sem" – mondja a berettyóújfalui kistérségben sok éve esélyteremtő modellt működtető L. Ritók Nóra. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője lassan egy évtizede írja meg rendszeresen a tapasztalatait a hvg.hu A nyomor széle blogjában és másutt. Most könyv jelent meg felkavaró, elgondolkodtató írásaiból. Interjú.

Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: Komolyra fordulnak a dolgok

A roma jogvédő és aktivista NGO-k pusztulása az egyik legrosszabb hír a rengeteg rossz hír között, amelyet naponta olvasok.

Rácz Tibor Itthon

Bayer, a cigányok és a lovagkereszt

Itt volt, van a pillanat, hogy kiálljanak Magyarország legnagyobb kisebbségéért annak azon tagjai, akiket a többségi társadalom, illetve annak az éppen regnáló elitje, valamiért, talán a munkásságáért, a tevékenységéért, az eredményeiért elismert.

hvg.hu Itthon

Jobban teljesítenek, mégis leszakadóban a romák

Míg a magyar társadalom nem roma tagjainak harmada egyetemre jár, a romáknak mindössze az ötöde jutott el az érettségiig, ami bár javuló arány, de kevés a társadalmi szakadék felszámolásához, az csak lassuló ütemben mélyül.

G. Tóth Ilda Itthon

"Rögtön a születésnap után eltünedeztek a kölykök"

A 16 éves korig tartó tankötelezettség egyik sokkoló hatása, hogy a szülők anyagi kényszerből kiíratják gyereküket az iskolából, amint lehet, és elviszik közmunkára. Tavaly ősszel már több mint 36 ezer 25 év alatti közfoglalkoztatott volt, tehát a korosztály túl nagy hányada tengődik így. Miközben a közfoglalkoztatás tényleg az egyetlen megoldás a szegények számára, a legnagyobb hasznot a kormánypártnak hozta - állítja Mártonfi György oktatási szakértő a HVG-nek adott interjúban.

Hont András - Kálmán Attila Itthon

Csodafegyverből csapda – saját manőverébe bukhat Vona

Lassan két éve igyekszik néppárttá válni a Jobbik, de a részletek még mindig homályosak. Amikor Vona Gábort arról kérdezik, mi különbözteti meg pártját az újrapozicionálás után a Fidesztől: leginkább azt hangsúlyozta, hogy ők nem lopnak, de nehezen tudott éles vonalat húzni a két párt közé. 2018-ban mégis ezzel a stratégiával akar választást nyerni, ha ez nem sikerül, akkor távozna a Jobbik éléről.

Rácz Béla Vélemény

Kitörés a roma rezervátumból

Szomorú tény, hogy Magyarország legnagyobb kisebbségeként sem vagyunk képesek önálló politikai szerepvállalásra és képviseletre.

MTI Világ

Ferenc pápa mondott egy erőset a romákról

Egyfelől gyökeresen meg kell szüntetni a romákkal szembeni évszázados előítéleteket, másrészt nekik is tenni kell azért, hogy a közvélemény és a média ne beszéljen róluk "rosszul" – mondta Ferenc pápa, aki hétfőn ötezer romával találkozott a Vatikánban.

1 2 3 4 5 6 7

A címlapról ajánljuk