szerző:
hvg.hu

Ha megtörtént a baj, nagyjából mindössze 10 perce van arra, hogy valahogy kihúzza magát a jeges vízből, mert az izmai addig lesznek működőképesek. Ha nem cselekszik, egy óra alatt az eszméletét is el fogja veszíteni. Van megoldás, 10 lépésben és egy videó segítségével mutatjuk, hogyan mentheti meg az életét, ha beszakad ön alatt a jég.

Mindenek előtt, igyekezzünk elkerülni a helyzetet, amikor a jég betörhet alattunk! Ehhez például praktikus „fogás” lehet, ha eleve nem megyünk a helyi önkormányzatok által hivatalosan nem kijelölt korcsolyázó helyekre, tó- és folyószakaszokra. Ha valamilyen oknál fogva mégis megtörténne a baj, akkor a Tech Insider videója alapján érdemes a következő lépéseket tenni a túlélés érdekében.

1. Ha beleesett a jeges vízbe, először is nehezen lesz képes lélegezni.

2. Ne csapkodjon össze vissza a kezeivel és a lábaival!

3. A kialakult pánikhelyzethez képest először is próbálja meg megnyugtatni a lélegzését!

4. Ne vegyen le magáról egyetlen ruhadarabot sem, hiába tűnik logikus és praktikus lépésnek, ettől nem lesz könnyebb a víz felszínén maradnia. Sőt, az időközben levegővel megtelő zsebei segíteni fognak önnek a fennmaradásban.

5. Forduljon a legerősebbnek, legvastagabbnak tűnő jég irányába, és mindkét kezét a vastag, egybefüggő, homogén felületű jégre helyezve kezdje el kihúzni magát!

5. Ha bármi kis, éles tárgy található önnél, az a segítségére lehet abban, hogy kihúzza magát a jeges vízből.

6. Miközben a kezeivel húzza ki magát  a vízből, ne felejtsen el csapkodni, aktívan dolgozni a lábaival sem egészen addig, amíg a teste nem kerül egészen vízszintes helyzetbe!

7. Szigorúan a könyökeire támaszkodva kezdje el kihúzni magát a vízből: közben a víz ki fog folyni, csöpögni a ruhájából, amitől majd könnyebb lesz a mászás.

8. Próbálja a testét minél egyenesebben, vízszintesebben tartani, így csússzon hason a jégen, ügyelve arra, hogy a testsúlya egyenlően terüljön el a jég felületén, mert így csökkenni fog az esélye annak, hogy a jég ismét be fog törni ön alatt.

9. Gördülő mozgással guruljon végig a jégen egészen a partig, majd vonuljon gyorsan fűtött helységbe, és melegítse fel magát azonnal!

10. Cselekedjen minél gyorsabban, mondjuk, mennyi ideje van: a jéghideg, fagyos vízben nagyjából 10 perce van, mert az izmok ennyi ideig még képesek a mozgásra. Nagyjából egy óra múlva fogja elveszíteni az eszméletét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!