szerző:
MTI

Hétfőn, április 30-án lesz kétszáztizenöt éve, hogy meghalt Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

A szendvics "felfedezése" 1762-re tehető, körülményei persze mai napig vitatottak. A legismertebb legenda szerint az első szendvicset azért szolgálták fel a lordnak, mert még az étkezés kedvéért sem akart felállni a kártyaasztaltól és az értékes perceket táplálkozásra vesztegetni. Az első szendvics két kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet egy ültő helyében fogyasztott el. Életrajzírója szerint a grófot politikai és tengerészeti feladatai kötötték sokszor napokon, éjszakákon át íróasztalához, ezért találta ki a táplálkozásnak ezt a gyors és laktató formáját. Így ugyanis nem kellett dolgozószobáját elhagynia, étkezését, munka közben is megoldhatta.

Lord John Montagu Sandwich 1718. november 3-án született, iskoláit Etonban, majd Cambridge-ben végezte. Néhány évet utazgatással töltött, majd bekapcsolódott a politikai életbe és elfoglalta helyét a Lordok Házában. 1746-ban Hollandiába utazott és részt vett az osztrák örökösödési háború lezárását előkészítő tárgyalásokban. 1753-ban az Admiralitás Első Lordja, vagyis haditengerészeti miniszter lett. Sok legenda kering már ekkor hírhedtté vált korrupciós ügyeiről és az angol radikális újságírás atyjának nevezett John Wilkes elleni hadjáratáról, rendszeres látogatója volt a politikai, vallási és erkölcsi botrányairól híres-hirhedt Hellfire Klubnak. A gróf politikai tevékenységét John Gay Koldusopera című darabjában állította pellengérre, leleplezve, hogy a fennkölt álarc mögött a politikai és üzleti életet ugyanolyan törvények mozgatják, mint a közönséges rablóbandákat.

1770-ben államtitkárrá választották, majd Lord North miniszterelnöksége alatt (1770-1782) ismét az Admiralitás Első Lordja lett. Kezében tartotta a haditengerészet teljes gépezetét, és kiterjedt összeköttetései voltak a Kelet-India Társasághoz is, hivatali ideje alatt saját politikai pártja érdekeinek rendelte alá a haditengerészet ügyeit.

Családi életét tragédiák kísérték. 1740-ben nősült meg, de felesége egyetlen fia születése után megőrült. A boldogtalan férj később mégis felhőtlen boldogságra lelt a tehetséges operaénekesnő Martha Ray oldalán, akitől számos gyermeke született. 1779-ben újabb tragédia sújtotta, amikor második feleségét egy féltékeny rajongója házuk lépcsőjén meggyilkolta.

Nevét a szendvicsen kívül a Sandwich-szigetek is őrzik. A lord ugyanis elkötelezett és lelkes támogatója volt James Cook második és harmadik felfedező útjának, pénzügyi támogatást és felszerelést biztosított a kapitánynak. Cook 1775-ben elsőként hajózta körül az Antarktiszt és fedezte fel a Dél-Georgia és a Sandwich-szigeteket, majd 1778-ban a régen keresett észak-nyugati átjáró után kutatva megpillantotta a Hawaii-szigetek központi csoportját, melyet Sandwich-szigeteknek nevezett el, s legfőbb támogatójáról nevezte el az alaszkai Montagu-szigeteket is. Lord Sandwich haditengerészeti pályafutását 1782-ben fejezte be, ezután visszavonult a politikától, s életének hátralevő részét teljes egészében a zenének szentelte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Kult

Luc Besson: Hétköznap elég egy szendvics

Luc Besson filmrendező életműve sajátos zárlataként már évekkel ezelőtt bejelentette visszavonulását, amihez egyelőre úgy tűnik, tartja is magát. Az Arthur és a villangók című filmje tehát az utolsó rendezése. A premier kapcsán válaszolt a hvg.hu kérdéseire.