szerző:
Haulitus Anikó

Több generációs kedvenc. Megénekelték, díjakat zsebelt be, tüntettek érte, nemzetközi rajongótábora van, recepteket ihlet. Pedig nem is trendi. A ruhája nem követi a divatot.

Bevallom, nemcsak gyerekként nem tudtam ellenállni a túrós-csokis kísértésnek. Még ma is bármikor elcsábulok. Annak ellenére, hogy a bevásárló listámon sosem szerepel, biztos helye van a kosaramban. S gyakran előfordul, hogy mire a pénztárhoz érek, már csak a pöttyös ruha  marad meg… Bizonyára sokan vagyunk így a Túró Rudival, ami  kihívó pöttyeivel már 40 éve ingerkedik a boltok polcain. A korából még így is letagad jó néhány esztendőt, hiszen a kezdetek kezdete 1954-re datálandó.

A nagy és legyőzhetetlen Szovjetunióban kezdődött. A Magyar Tejipari Kutató Intézet három szakembert küldött ki kéthetes tanulmányútra, a szocialista tejipar tanulmányozására. Itt ízlelték meg először a túró-vaj-zsír keverékéből készült finomságot. A csokoládés bevonat már ekkor is megvolt, de kerekded formája alapján  túró-mignonnak keresztelték el. Valahogy ráéreztek, hogy ez az íz párosítás komoly függőséget képes kialakítani. Így javasolták a termék hazai íz- és ízlésvilágának megfelelő kifejlesztését, amely Budapesten, a Rottenbiller utca 31. szám alatt el is kezdődött és közel 12 évig tartott.

Túró Rudi gyártása. Régi idők
Sokan az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandelville Rudolfot hitték a Túró Rudi keresztapjának, de ez csak a nevek véletlen egybeesése. A csomagolás megtervezésével és reklámkampány lebonyolításával, illetve a névadással Klein Sándor reklámpszichológust bízták meg, aki egészen egyszerűen a rúd alakú forma alapján adta a Rudi keresztnevet.

A névadással el is indult a lavina. Az ügyeletes reklámokat felügyelő szocialista őrnőkök először túl hosszúnak találták nevet, majd a Hírlapkiadó Vállalat reklám osztályának a vezetője erkölcstelennek és pornográfnak : ,,…erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük.”. Javasolták helyette a Tutu és Titi nevet. A kiadó ítélete egyben azt is jelentette, hogy a Túró Rudi jószerivel a nyomtatott sajtó reklámja nélkül kezdhette meg pályafutását. Az első csomagolás egy piros copfos kislányfejjel díszített volt, de már itt is megjelent az azóta már szimbólummá vált pöttymintázat.

A gyártást  a pesti  erzsébetvárosi üzemből hamarosan áthelyezték Nyíregyházára, majd Mátészalkára, ahol már egy kimondott túróüzemben készültek a rudik. Az első szériák hurkatöltő segítségével nyerték el formájukat. A kezdetekben 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a  túrós finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék. Mivel ekkor még nem használtak adalékanyagokat és tartósítószereket, a rudikra egy karakteresebb, enyhén erjedt, jellegzetes túrós íz volt jellemző. Akik emlékeznek még a 90-es évek előtti rudik ízére, pont ezt a „stichet” hiányolják a rudikból.  A rudacska szavatossági ideje is mindössze 3 nap volt. Ebből egy napot eleve a gyár raktárában töltött a szállításra várva. Viszont olyan viharos népszerűségre  tett szert, hogy a polcokról úgyis azonnal elkapkodták.

A folyamatos fejlesztések különböző ízesítésű – mogyorós, diós – változatokat is szültek.  A 80-90-es években számos ásványi anyaggal dúsított rudi is kereste a vásárlók kegyeit. Majd az ezredfordulótól megszületett az epres, a barackos, a málnás, az áfonyás, a kókuszos, a mazsolás, a mogyorókrémes, a meggyes, a mandulás, a kókuszos változat, és a tejbevonós is. Mára itt az óriás, a bonbon és a jégkrém is. Ám úgy tűnik, továbbra is a natúr az igazi.

Lehet, hogy hihetetlen is, de évente 180-190 millió különböző ízesítésű rudit majszolunk el közel 18 milliárd forint értékben. A felmérések alapján pedig egyértelmű, hogy minden próbálkozás és ízkombináció ellenére is a dobogó felső fokán a natúr rudi – annak is óriás változata – áll, az előkelő második hely a mogyorósé, míg  a málnás a bronzérmes.

A rudi ma hungarikum,és határainkon túl- tavaly óta már Japánban - is komoly rajongó tábora van. A történelembe is beírta magát. 2007. szeptember 8-án zajlott az évszázad legpöttyösebb és egyben tán legbékésebb tüntetése is. Történt ugyanis, hogy a fitneszguru Schobert Norbi súlyosan elmarasztalta az ország nagy kedvencét - mellesleg piacra dobva saját, Norbi változatát... Nem is maradt visszhang nélkül a dolog, mert magánkezdeményezésre országos tüntetés szerveződött. A fent jelzett napon 14 órakor, egy időben Budapesten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon és Debrecenben is hatalmas mennyiségű igazi rudit faltak-majszoltak el tüntetőleg a népek, az elkötelezettebb hívek természetesen pöttyös ruhában. Talán az sem véletlen, hogy a 2006-os MTV székház ostromot csak a Túró Rudi automaták úszták meg teljesen sértetlenül. A rudi a cukrászokat is megihlette, így ma már több helyen találhatunk Túró Rudi fagylaltot vagy tortát, és nem maradhatott el házi változatok készítésének kísérlete sem.

A Túró Rudi ihlette receptek (Oldaltörés)


Rudi őzgerincben

Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 dl tejföl, egy citrom reszelt héja, 2 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor,2 dl tej, 1 csomag ( 12 g ) zselatin, 150 g étcsokoládé, ízlés szerint mazsola, baracklekvár, mogyorókrém, eperlekvár stb.


A túrót a tejföllel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, valamint a reszelt citromhéjjal simára keverjük. A tejjel felfőzött zselatint hozzákeverjük a túrós masszához. Az így előkészített túrós masszát beleöntjük egy fóliával kibélelt alagút- vagy őzgerinc formába és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és rá öntjük a felolvasztott étcsokit. Ha ízesített változatot szeretnénk, akkor csak félig öntsük a formát, a közepére tegyünk a kedvenc ízesítésből és borítsuk be a túrós krém másik felével.

Túró Rudi muffin

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom  reszelt héja, 10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 8 dkg vaj, 30 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor.

A tojások sárgáját keverjük ki világosra a lágy vajjal a vaníliás cukorral és a porcukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot és a tejfölt, keverjük simára, majd adjuk a tojásos keverékhez és jól vegyítsük el. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Az apró darabokra vágott csokit keverjük a masszához és kanalazzuk a muffin sütőbe kb. ¾ részig. 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt elkészül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!