szerző:
Gyimesi Zsuzsa -Tóth Sándor

Ki merné vitatni, hogy ha van országnak emblematikus itala, akkor Oroszországé a vodka? Történelmet írnak, politikát csinálnak vele. Pedig csak főzik és isszák.

„Oroszország étkezési kultúrája valójában italozási kultúra. Az egyetlen fogás, ami maradéktalanul megfelel az oroszokról és a nemzeti konyhájukról leginkább elterjedt klisének, az a vodka, amit Oroszországban tényleg sokszor főételként kezelnek”– állitja Wladimir és Olga Kaminer A nagy szovjet fazék című nagysikerű könyvében, miközben igenis  beavatnak a volt Szovjetunió 15 tagköztársaságának konyhaművészetébe a kottbusi báránytól a kozák teftelenig (mártásos darált hús).

Tény, hogy a vodka őse az a pálinka, amit már a 11. században ugyanabból a rozsból, árpából főztek, amiből a kenyerük is sült és a kásájuk is készült. A középkori krónikákból pedig nem kevesebb derül ki, minthogy több orosz város kiépülése pálinkafőzde alapításával indult. Igaz, a vodkát akkoriban még kenyérbornak vagy főzött bornak nevezték. Egyes források nyomán tudós  íróemberek olyasmire sem átallanak célozni, minthogy Dzsingisz kán Nagy Hordájának széthullásában is komoly szerepe volt a kenyérborral való megismerkedésnek. A horda egy része hazalovagolt a recepttel, a másik része ott maradt az orosz sztyeppén tatárnak, hogy egyszer majd önálló köztársaságuk legyen.

Putyinka. Főzik és isszák

Aztán később jöttek például a franciák, mint újabb lerohanók, de nekik nem volt pálinkájuk,és így nem bírták a legfőbb orosz ellenállót, a telet. Nem úgy a honvédők, akik kellően felfűtve páholták el Napoleont. S még a pezsgőt meg a konyakot is elszedték tőle honosítás végett.  Egy jó nagy ugrás, és már benne is vagyunk a nagy októberi szocialista forradalomban (csupa kisbetűvel), amikor már vodka a vodka. S olyan lelkesítő neveket kap, mint például az Új áldás. Kaminerék utána jártak, hogy a munkásosztálynak a Dobd be és a Csuklás volt a kedvence, míg az értelmiségnek az Orosz ötlet. Sztálin aztán ezt a névsort is törölte, de a vodka maradt. Részt véve a későbbiekben lassan, de szívósan a szocializmus aláásásában.

Oroszországban a vodka nagyhatalom. Ezt nagyon is tudják – már csak azért is,mert ebből élnek – s ki is használják a gyártók, illetve forgalmazók. Jurij Andropovról, a nem éppen legjobb magyar vonatkozásokkal bíró szovjet politikusról, volt SZKP főtitkárról  hatalmi időszakában egy zöldcímkés vodkamárkát Andropovkának neveztek az orosz emberek. A glasznoszty (nyíltság) és peresztrojka (átalakítás) atyjának, Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió első elnökének, aki egyébként tűzzel-vassal üldözte az alkoholizmust, a németek adóztak elismeréssel  a Wodka Gorbatschow-val. Hogy Oroszországban (is) ma a gazdaság, az üzlet mennyire szoros kapcsolatban van a politikával, bizonyítja, a Vlagyimir Putyin után Putyinkára keresztelt vodkát évek óta forgalmazzák.  

Őszintén szólva, furcsán hangzik, a klasszikus vodkanevek – Szmirnov, Sztolicsnaja, Russzkaja, stb. – közt a jelenlegi orosz miniszterelnök neve. De neki úgy tűnik,semmi kifogása ez ellen. Lehet utánozni…Az egyébként vezető vodkafajtát még akkor nevezték el róla, amikor Oroszország elnöke volt. Forgalmazója, a márka tulajdonosa, a 2001 óta a hazai és nemzetközi piacon is sikeres Vinexim főként prémium-osztályú italokkal foglalkozik. Eddigi forgalmának 80 százalékát képezi a Putyinka. A cégnél foglalkoztak a Háború és béke nevű konyak piacra dobásának gondolatával is. Viszont a legújabb hírek szerint ennél nagyobb dobásra készülnek egy újabb vodkafajtával. Az italt a minap mutatták be az USA-ban Volodya & The Bears néven, s márciustól kerül az orosz üzletekbe fél literes kiszerelésben, 170-180 rubeles áron.

 A márkanév magyarra fordítva: Vologya és a Medve. Az italcég úgy tűnik, nem akar lemondani Vologyáról, vagyis Vlagyimir Putyinról, aki meg állítólag újra ringbe akar szállni a jövőre esedékes elnökválasztáson. Viszont a Medve, azaz Dmitrij Medvegyev, az ország jelenlegi elnöke is ugyanúgy esélyes italoséknál, mint a ma és a holnap embere. De hát mégis, ennyire erős ász a vodkapolitika?  A Vinexim vezetői kifelé a bizonyos egységet hangsúlyozzák a Vologya és a Medve névvel, ami tudjuk, régen nem az, mint aminek már nem is látszik. Ugyanakkor talán szeretnék, ha a 2012-es oroszországi választásokon vodkájuk félhivatalosan bekerülne a reprezentatív kortes italok közé. Mindenesetre egyelőre kétesélyes marad, Vologya vagy a nagy Medve kerül-e ki győztesen az elnöki székért induló, egyre jobban élesedő harcból. Kérdés, ki taktikázik jobban: az, aki az új vodkával előre koccint a győzelemre, vagy az, aki betartja a népi mondást, s nem iszik előre a medve bőrére. Bármi is lesz a végkimenet,egy biztos: a vodka marad.

Tóth Sándor Gasztro

Vodka helyett sör?

Oroszországban is túl vannak már a Zsiguljevszkoe pivo, az utcai sörvedeldék és s az automata sörbárok korszakán. Most a vodka helyett (vagy mellett?) hódít a cseh sör. Legalábbis ez idő tájt Moszkvában dúl a sörláz. S nem is először. Másodszor rendezik meg a Prazecka sörfesztivált: a hónap végéig a legtöbb vendéglátóhelyen cseh sört mérnek.