szerző:
Gyimesi Zsuzsa -Tóth Sándor

Ki merné vitatni, hogy ha van országnak emblematikus itala, akkor Oroszországé a vodka? Történelmet írnak, politikát csinálnak vele. Pedig csak főzik és isszák.

„Oroszország étkezési kultúrája valójában italozási kultúra. Az egyetlen fogás, ami maradéktalanul megfelel az oroszokról és a nemzeti konyhájukról leginkább elterjedt klisének, az a vodka, amit Oroszországban tényleg sokszor főételként kezelnek”– állitja Wladimir és Olga Kaminer A nagy szovjet fazék című nagysikerű könyvében, miközben igenis  beavatnak a volt Szovjetunió 15 tagköztársaságának konyhaművészetébe a kottbusi báránytól a kozák teftelenig (mártásos darált hús).

Tény, hogy a vodka őse az a pálinka, amit már a 11. században ugyanabból a rozsból, árpából főztek, amiből a kenyerük is sült és a kásájuk is készült. A középkori krónikákból pedig nem kevesebb derül ki, minthogy több orosz város kiépülése pálinkafőzde alapításával indult. Igaz, a vodkát akkoriban még kenyérbornak vagy főzött bornak nevezték. Egyes források nyomán tudós  íróemberek olyasmire sem átallanak célozni, minthogy Dzsingisz kán Nagy Hordájának széthullásában is komoly szerepe volt a kenyérborral való megismerkedésnek. A horda egy része hazalovagolt a recepttel, a másik része ott maradt az orosz sztyeppén tatárnak, hogy egyszer majd önálló köztársaságuk legyen.

Putyinka. Főzik és isszák

Aztán később jöttek például a franciák, mint újabb lerohanók, de nekik nem volt pálinkájuk,és így nem bírták a legfőbb orosz ellenállót, a telet. Nem úgy a honvédők, akik kellően felfűtve páholták el Napoleont. S még a pezsgőt meg a konyakot is elszedték tőle honosítás végett.  Egy jó nagy ugrás, és már benne is vagyunk a nagy októberi szocialista forradalomban (csupa kisbetűvel), amikor már vodka a vodka. S olyan lelkesítő neveket kap, mint például az Új áldás. Kaminerék utána jártak, hogy a munkásosztálynak a Dobd be és a Csuklás volt a kedvence, míg az értelmiségnek az Orosz ötlet. Sztálin aztán ezt a névsort is törölte, de a vodka maradt. Részt véve a későbbiekben lassan, de szívósan a szocializmus aláásásában.

Oroszországban a vodka nagyhatalom. Ezt nagyon is tudják – már csak azért is,mert ebből élnek – s ki is használják a gyártók, illetve forgalmazók. Jurij Andropovról, a nem éppen legjobb magyar vonatkozásokkal bíró szovjet politikusról, volt SZKP főtitkárról  hatalmi időszakában egy zöldcímkés vodkamárkát Andropovkának neveztek az orosz emberek. A glasznoszty (nyíltság) és peresztrojka (átalakítás) atyjának, Mihail Gorbacsovnak, a Szovjetunió első elnökének, aki egyébként tűzzel-vassal üldözte az alkoholizmust, a németek adóztak elismeréssel  a Wodka Gorbatschow-val. Hogy Oroszországban (is) ma a gazdaság, az üzlet mennyire szoros kapcsolatban van a politikával, bizonyítja, a Vlagyimir Putyin után Putyinkára keresztelt vodkát évek óta forgalmazzák.  

Őszintén szólva, furcsán hangzik, a klasszikus vodkanevek – Szmirnov, Sztolicsnaja, Russzkaja, stb. – közt a jelenlegi orosz miniszterelnök neve. De neki úgy tűnik,semmi kifogása ez ellen. Lehet utánozni…Az egyébként vezető vodkafajtát még akkor nevezték el róla, amikor Oroszország elnöke volt. Forgalmazója, a márka tulajdonosa, a 2001 óta a hazai és nemzetközi piacon is sikeres Vinexim főként prémium-osztályú italokkal foglalkozik. Eddigi forgalmának 80 százalékát képezi a Putyinka. A cégnél foglalkoztak a Háború és béke nevű konyak piacra dobásának gondolatával is. Viszont a legújabb hírek szerint ennél nagyobb dobásra készülnek egy újabb vodkafajtával. Az italt a minap mutatták be az USA-ban Volodya & The Bears néven, s márciustól kerül az orosz üzletekbe fél literes kiszerelésben, 170-180 rubeles áron.

 A márkanév magyarra fordítva: Vologya és a Medve. Az italcég úgy tűnik, nem akar lemondani Vologyáról, vagyis Vlagyimir Putyinról, aki meg állítólag újra ringbe akar szállni a jövőre esedékes elnökválasztáson. Viszont a Medve, azaz Dmitrij Medvegyev, az ország jelenlegi elnöke is ugyanúgy esélyes italoséknál, mint a ma és a holnap embere. De hát mégis, ennyire erős ász a vodkapolitika?  A Vinexim vezetői kifelé a bizonyos egységet hangsúlyozzák a Vologya és a Medve névvel, ami tudjuk, régen nem az, mint aminek már nem is látszik. Ugyanakkor talán szeretnék, ha a 2012-es oroszországi választásokon vodkájuk félhivatalosan bekerülne a reprezentatív kortes italok közé. Mindenesetre egyelőre kétesélyes marad, Vologya vagy a nagy Medve kerül-e ki győztesen az elnöki székért induló, egyre jobban élesedő harcból. Kérdés, ki taktikázik jobban: az, aki az új vodkával előre koccint a győzelemre, vagy az, aki betartja a népi mondást, s nem iszik előre a medve bőrére. Bármi is lesz a végkimenet,egy biztos: a vodka marad.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Sándor Gasztro

Vodka helyett sör?

Oroszországban is túl vannak már a Zsiguljevszkoe pivo, az utcai sörvedeldék és s az automata sörbárok korszakán. Most a vodka helyett (vagy mellett?) hódít a cseh sör. Legalábbis ez idő tájt Moszkvában dúl a sörláz. S nem is először. Másodszor rendezik meg a Prazecka sörfesztivált: a hónap végéig a legtöbb vendéglátóhelyen cseh sört mérnek.